Ads 468x60px

18 Ekim 2010 Pazartesi

KARNİYOL VE TÜRK ARICILIĞI

     Köyün bahçesinde kışlatmayı düşündüğüm Karniyol F1 anaya sahip kovanım.
    
     Biladerin fotoğraf makinesiyle bi görüntü alıp payşalmak istedim.

     Karniyol arısı ve özellikleri... Yerli arı ve özellikleri... Sonu gelmeyecek tartışmalar... Bizim burada arıcı arkadaşların çoğunun ırk konusunda bilgisi yok. Bir çok arkadaş nerden bulursa oradan arı sipariş ediyor, kimisi kendisi klasik yöntemlerle ana üretmeye çalışıyor.

    Tüm bunca tartışmaya noktayı koyacak olan yer Üniversitelerimiz, bilimadamlarımızdır. Artık Türkiyemizde de 'arı ıslahı' konularında kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır. İnanıyorum ki bizim bilimadamlarımız daha başarılı olacaklardır. Yeterki istesinler.

     Ben çiçeği burnunda bir arıcıyım. Çok araştırdım, çok inceledim ve söylenenleri, yazılanları, kendi akıl süzgecimden geçirerek şu noktaya vardım: benim çalışmam gereken arı 'Karniyoldur.' İsteyen istediği arı ile çalışabilir, kimse kimseye niye onula çalışıyorsun demez, dememelidir. Saygı, anlayış ve herşeyden önemlisi empati kurabilmek çok önemli. Bu çerçevede birlik ve beraberlik içerisinde Türkiye arıcılığını nasıl daha ileri götürebiliriz onun çabası içerisinde olmalı taş üstüne taş koyanın önüne engeller koymak yerine ona destek olmalıyız. Farklılıklarımız bizim birleştirici unsurumuz ve zenginliğimiz olmalı.

     Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Aklın yolu birdir. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Lafla peynir gemisi yürümez. Gibi veciz sözler üzerinde biraz düşünmeli, artık birşeyler yapmalıyız. Neden Türkiye bal üretiminde arı üretiminde Dünyanın bir numrası olmasın. Gerekli tüm argümanlar elimizde mevcut.

    Burada değinmeden geçemiyeceğim. Hem memuriyetle uğraşıp hemde arıcılık konusunda inanılmaz bir özveriyle Türk arıcılığını yeni bir vizyon, yeni bir bakış açısı getirmeye çalışan Ali Türk abimizi, takdirle karşılamalı örnek almalıyız. Almanyada arıcılık yapıp oradaki enson teknikleri ayrıntısıyla bizimle paylaşan ve gerçekten önemli bir hizmete imza atan Mehmet Yüksel abimizi unutmamalıyız. Bu bireysel çabalar hepimize örnek olmalı yapacaklarımızın sadece düşüncelerimizle sınırlı olduğunu unutmamalıyız.

     Tüm arıcılar olarak istisnasız hepimiz kardeşiz, hepimiz biriz, hepimiz aynı gemideyiz. Bu geminin kat edeceği yol hepimizin kürekleri asılmasıyla mümkün olacaktır; O kürekleri birbirimize göstererek değil...

6 yorum:

  1. slm. ban çaydan m sürücü tanışalım .

    YanıtlaSil
  2. mehmet abi ben akşehir ticaret borsasında memurum 0 546 453 97 32 cebim. Şimdiden tanıştığımıza memnun oldum. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  3. selamlar
    sizin çalışmanız gereken arı ıkı karnıol olduğu fikrine nereden inandınız
    belki çalışmanız gereken ırk karnıol değilde anadolu arısıdır
    kimbilir
    arıcılkta sadece sakinlik yeterlimi
    bal verimi ne olacak
    anadolu arısı karnıolden fazal bal yapıyorbunu biliyormuydunuz
    iy arının karnıol ırkı olduğunu nereden tespit ettiniz kriteriniz neydi
    bulunduğunzu böleg neresidir
    karnıol türkiyenin arısı değil almanyanın arısıdır
    bizim arımız anadolu arısıdır
    bende bizim yerli arı olan karadenzi arısı kullanıyorum
    bence bölgenize uygun ırk kullanın
    başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  4. Ben Arıcılıkta daha yeniyim. Çok araştırdım. Çok okudum. Üç cins arıyıda edindim. Kafkas, İtalyan ve Karniyol. Yerli ırk zaten vardı.
    Bu arıcılık konusunda, tüm arıcıların fikir birliği yaptığı nokta 1. Kaliteli bir anaarı 2. Mevcut şartlara uygun bir koloni yönetimi.
    Ben acizane Karniyolun kaliteli bir arı olduğuna ve hemen hemen tüm bölgelere adabde olacağına inanıyorum. Bu inancımın şekillenmesinde takip ettiğim arıcı abilerin görüntü ve deneyimleri çok etkili olmuştur. Ve sizin bir yazınızda da okumuştum sanırım. Her arının farklı bir koloni yönetimi söz konusu. Dediğim gibi ben şimdilik benim şartlarım açısından karniyolda karar kıldım. Deneyimlerimi, başarı ve başarısızlıklarımı inşallah paylaşacağım.
    Arıcılık Takip Programına gelince eksiklikler var. Onun üzerinde daha da çalışılması gerek. Bazı nedenlerden dolayı bu işi biraz askıya aldım. Tavsiyeleriniz olursa tabi memnun olurum.
    Saygı ve sevgilerimle.
    (Mustafa DOĞAN)

    YanıtlaSil
  5. s.aleykum

    M.doğan kardeş.Karniyol sevdanız gönlünüzce olur inş.
    Arıcılıkta değişik fikirlerede kulak vermek gerekir.Bakıyorum sadece a fikirlerin olduğu bölgedesin b fikirlerin olduğu bölgeyede bir uğrayın.

    Fazla bilgiden zarar gelmez.

    YanıtlaSil
  6. Zafer kardeşim.

    Aleyküm selam.

    Ben o 'b' fikrindeki bölgeye uğradım ağzımın payını aldım.

    Anlatayım: Benim arıcılıta 3. senem. İlk senemde yeni başlamanın verdiği heyecan ve merakla internette dolaşıyorum. Ve karşıma b bölgesi çıkıyor. Forma üye oluyorum. İnsanlarla tanışmak fikirlerimi söylemek birşeyler öğrenmek için. Tabi acemiliğin verdiği bakış açısıyla değişik fikirler öne sürüyorum. Konyalı arıcıları falan arıyorum. Şimdi baktığımda saçma fikirlerimde olmuş ama bu tabi yeni arıcılığa başladığımdan dolayı. Ki arıcılık sevdası var hiç deneyim yok ki halada deneyimim çok az. Neyse lafı uzatmayayım. Benim her dediğime balyoz gibi cevaplar. Ya zaten ben acemi olduğumu söylemişim. Sen beni eleştireceğine beni dışlayacağına beni kazan de ki ilerde öğrenirsin bu böyle olmaz falan de. yok ben formda çok ileti göndrerek dikkat çekmek istiyormuşum. yok ben işçi arı olmak istiyormuşum. yok şuymuş yok buymuş. bende bidaha girmedim Allah yolunuzu açık etsin dedim ve formdan o b bölgesinden çıktım.

    Tabi bu arada başta mehmet yüksel abinin sitesi olmak üzere bir sürü bloğu takip ediyorum okuyorum. malum sitedeki adminlerin bloglarına bakıyorum. Herşey böyle güzel devam ediyor bu arada arıcılığı öğrenmeye çalıışıyorum.

    derken başıma bazı olaylar geldi. arıların saldırması gibi. kafkas olduğu iddia edilen bir ana almış ve vermiştim. ama acaip saldırgan bir arıydı ve beni yıldırdı arıcılığı bırakacaktım. Yaşamayan bilemez korku filmi gibiydi. başlarım kafkasına dedim italayan arı getirrtim izmirden o da ne kafkası arattı. derken karniyolla tanıştım. Tabi karniyolla çalışanların ve de çalışamayanların yorumlarını yazdıklarını gerçekten tarafsızca okudum. karşımızda mehmet yüksel gibi bi örnek var. Örneğin bir son model mersedes düşün bu arabadan iki kişiye veriyoruz ikisinden belli bir noktaya varmasını bekliyoruz. diyelim ki birisi yarım saatte geldi diğeri bir saatte bu aynı araba aynı yolda biri bir saat biri yarımsaatte geliyorsa geç gelenin geç gelme sebebi arabamıdır. tabiki değil kendisidir. bu arıyla çalışamayan çalışamamış olanların altında da bazı nedenler yatmakta ki sen biliyorsun biz 10 çıta kuluçkalığa alışmışız ki arımız 8 - 9 çıtada oğula meylediyor. Babadan görme arıcılıkla bu arıyla çalışılmıyor bu gerçeklerinde farkındayım. Bir arıcı abi öyle diyordu ben üçüncü kata çıkmayan anaya ana demem diye artık send düşün bizim ana arılarımıza neder. Ki bunu diyen karniyolla çalışmıyor başka ırk kullanıyordu

    sonuç itibariyle karniyolu denemek için araştırırken ali abiyi buldum. düne kadar arı ırklarıyla alakam yokken bu saldırgan arılar yüzünden ırk araştırmasına gittim. Mehmet abinin çalıştığı arının da karniyol olduğunu ve karniyolun sakinliğini görünce bu arıya hayran oldum. ha herşey sakinlik mi? evet benim için önce sakinlik. daha sonra zaten istedğim koloni yönetimini yapabilirim. daha önceki arılarımda inan daha arılığa varır varmaz iki üç arı etrafıma geliyordu. daha bismillah. körük bile yakmama izin vermeyen bir arı nasıl onu yönetmeme izin verir ki daha yeni başlamış birisi olarak. A bölgesindeyim. çünki samimi buluyorum içten buluyorum. Ne dersem diyeyim alaya almıyor küçük görmüyorlar benimsiyor yardımcı oluyorlar. a ile b arasında bir yer de olmak ta var ama ben ce a ötesini tanımam. b bölgesinde neyi nasıl yaptığın nasıl yapacağın açıkca söylenmiyor birşeyler gizli tutuluyor. a bölgesinde öğrendiğim bir çok bilgiyi ben arıcılık kursunda söylediğimde herkesin ağzı açık kalıyordu. b bölgesinden edindiğim bilgiler varmı elbette vara o bilgiler zaten bir çok arıcı tarafından bilinmekteymiş. Ve şunu gördüm bir çok meslekte olduğu gibi arıcılıkta da bazı basit şeyleri sır gibi insanlara yutturulma çabasının olduğunu gördüm. artık uyanma vakti türk arıcılığı için herkesin eteğindeki taşları dökmesi gerek
    a bölgesi zaten dökmüş ortada şimdi sıra b bölgeside o yüzden bende a bölgesindeyim.

    saygı ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...