Ads 468x60px

24 Temmuz 2009 Cuma

ARI ÜRÜNLERİ - BAL


Arı ürünleri hakkında derlediğim çalışmalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk ürünümüz bal...
BAL : Bal, arıların çiçeklerden topladığı nektarın, kendi vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlenmesi sonucu elde ettikleri, dayanıklı, yoğun ve yüksek besin değeri içeren bir gıda maddesidir.
BALIN İÇERİĞİ :
Bal, vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içermektedir. İçeriğinde yaklaşık %17 su, %82 karbonhidrat ve % 1 oranında da proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur. (Takribi 100 gr. bal için) Enerji Değeri 304 kcal (1272 kJ) Karbonhidrat 82.4 g Protein 0.3 g Yağ 0 g Mineraller Potasyum 52mg Kalsiyum 6 mg Fosfor 4 mg Sodyum 4 mg Magnezyum 2 mg Demir 0.42 mg Çinko 0.22 mg Bakır 0.04 mg Manganez 0.08 mg Vitaminler Vitamin-C 2 mg Vitamin B2 0.04 mg Vitamin B5 0.07 mg Vitamin B1 0.004 mg Vitamin B6 0.02 mg Niasin 0.12 mg
BALIN FAYDALARI :
Bitkilerin nektarlarından elde edildiği için, onların şifa veren pek çok özelliğini taşımaktadır. Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği, çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir. Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Balın antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiği de bilinmektedir. Bal, yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle antioksidatif etkiye sahiptir.Yapılan araştırmalarda balın, mide-bağırsak sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir.Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de bulunmaktadır.Bal çok iyi bir enerji kaynağıdır. Besleyici değeri çok yüksek olan Bal, kansızlar için kan deposudur. Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Boğaz ağrılarına ve iltihaplara şifadır. İdrar söktürücüdür. Mide ve bağırsaklardaki yaralara ve karın ağrısına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır. Kanı temizler, kan dolaşımını düzenler. Damar sertliğine karşı faydalı olur. Soğuk algınlığına şifadır. Ballı süt bağırsak parazitlerini düşürmekte yararlıdır. Bala tuz katılıp yenirse balgam söktürür. Bal, Sarılığa iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
BALIN KULLANIM ŞEKLİ :
Sindirime gerek kalmadan direk kana karışır. Özellikle ılık su ile şerbet yapılıp içilirse birkaç dakikada kana karışıp vücuda enerji verir. Bal yenebileceği gibi cilde ve yaralara da sürülebilir. Şerbeti ile gargara yapılırsa boğazları rahatlatır. Çay ve süt gibi içeceklerde şifalı bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir."azı karar çoğu zarar" sözünde olduğu gibi balı gün içersinde aşırı tüketmemek her gün bir miktar tüketmelidir. Örneğin her sabah kahvaltısında yetişkinler için bir tatlı kaşığı yemek gerekir. Uyarı: Bebeklere 1 yaşına kadar bal yedirilmemesi tavsiye edilmektedir. 1 yaşından büyük çocuklar içinde bir çay kaşığı kullanılmalı ( Tüm gıdalarda olduğu gibi her hangi bir yan etkisi veya alerjik bir durumda doz azaltılmalı, ara verilmeli, gerekirse yememeli)
Not: Balı serin güneş görmeyen yerde yıllarca muhafaza edebilirsiniz. Kesinlikle buzdolabına koymayın şekerlenme yapar. Balda kristalleşme (şekerlenme) olur. Bu balın şeker balı olduğunu göstermez. Balın ; “sahte” veya “şeker balı” balı olduğunu anlamak çok zordur. O yüzden balı güvendiğiniz ve bildiğiniz yeden alınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...