Önce selam, sonra kelam.
Selamün aleyküm
değerli dostlar.
Biraz da ticaret
yapalım dedik. Elimizde bulunan ve eşimize dostumuza verdiğimiz, kendimizin çoluk
çocuğumuzla tükettiğimiz gıdalardan tavsiye ediyor ve dileyenlere
gönderiyoruz.
Bal konusu
gerçekten derin bir mevzu. İlerde çok şey yazar konuşuruz ancak, şimdilik bana;
"İyi balı nereden bulacağız kimden alacağız?" diye sorduklarında
söylediğim şey; "Güvendiğiniz bir arıcı var ise gidin ondan alın."
diyorum. Çünkü güven çok önemli. Arıcılığa başladıktan sonra bal konusun da nedenli
hilelerin yapıldığını gördük ve duyduktan sonra artık bu işin gerçekten çok
ciddi olduğunu anladım. Etrafıma bakıyorum yediklerimize içtiklerimize çok
az dikkat ediyoruz. Hatta hiç dikkat etmiyoruz.
"Camii önüne geldi üç kilosu 10
liradan aldım" diyor bana hacı amca. Git al amcam ne diyeyim dedim. Sonra
bir öğrendim çöpe atmışlar. Ucuzdan daha pahalı bir şey yoktur.
Geçen sene yayla
balımı 35 liradan sattım. Niye??? Eş dost nasiplensin şifa olsun diye. Ki bence
bu bal en az 70 tl lik baldı fakat 35 liraya bile pahalı diyenler oldu. Ancak
milletimiz ya anlamıyor ya da anlamak istemiyor. Bir gün arıcı olmayan bir
gençle arı taşımaya gittiğimizde söylediği şey " Abi siz bu balı 100
liraya satsanız bile az." Evet, arıcılık o kadar zahmetli yorucu ve riskli
bir meslek ki gerçekten şöyle sağlıklı doğal balı elde etmek hiçte kolay değil.
Bana soruyorlar
"Arıya şeker veriyor musun" Arı beslemesi vardır organik bal
tebliğinde dahi yazar. Ve derki organik şekerle besleyeceksin. Arının ne zaman
ve nasıl ve de neyle beslendiği önemlidir. "keşke arıcılar pancar şekeri
verse" diyorum bende. Bal akımında nektar gelimin de verilen her şeyi arı
peteğe depolar. Ve soruyorum arının balını aldık arı ne yapacak? Arının balını
aldıktan sonra onu, bal yerine geçecek bir gıda ile beslemek zorundayız yoksa
arı ölür.
“Kara kovan balı
şekersizdir.” Gibi bir yanlış anlayış da var. Kara kovanın arkasından açıp bir tas
içinde gayette güzel beslenir.
Sonuçta: dediğim
gibi güvendiğiniz, bir arıcı var ise
kendi çoluğuna, çocuğuna yedirdiği, kendisinin yediği ballardan alabilirsiniz. Bunun dışında bir balın içinde ki hileyi ya da balın
kalitesini analizsiz anlamak mümkün değildir. Yok genzimi yaktı, yok
yakmadı, yok şekerlenmiş, şekerlenmemiş, yok uzuyormuş, yok donmuş donmamış,
yok ateşte yanmış bunlar hikayeden ibaret. %100 anlamın yolu sadece analizdir… Tatmak sadece ufakta olsa bir fikir verir. Bakarsın yüzde yüz doğal şekersiz baldır kalitelidir. Ama adam antibiyotik kullanmıştır ya da diğer kalıntılı ilaçlardan kullanmıştır, al sana kalıntılı bal. Bu kalıntıyı ancak analizle tespit edebilirsiniz.
Balın yanında bakliyatla da haşır neşiriz.
İşim gereği bakliyat ile alakalı köklü firmalarla tanışıklığımız söz konusu.
Perakende ve toptan satış yapabiliriz. Perakende fiyatlar resimde görüldüğü gibi çok çok uygun fiyatlar. Bu ürünler
kalitesi pişmesi ve bir çok özelliğiyle talep gören ve kaliteli ürünler tavsiye
ederim.
Baya bir uzun yazı oldu.
Sağlığımız için, sağlıklı temiz güzel
gıdalar tüketelim.
Selam ve dua ile…
0 yorum:
Yorum Gönder