Bu faktörlerin belli başlılarını bilmek farkına varıp tedbir almak başarımızı artıracaktır.
Yeni başlayan arıcı arkadaşların geçtiği yollardan bizler de zamanın da geçtik. Merak ettiklerimizi sorup durduk. Bir kaynaktan yetinmedik. Abilerimizin ya da okuduklarımızın gidip tam tersini yaptık. Battık çıktık ama belli bir birikim ve tecrübe kazandık. Kış mevsiminin yaklaştığı hatta resmen geldiği şu günlerde arılarımızı acilen kışa hazırlamalıyız.
Arılarımızı kışa nasıl hazırlarız? Sorusuna bir kaç madde ile cevap aramaya çalıştım.
ARIMIZI KIŞA NASIL HAZIRLARIZ?
1- İYİ BİR ARILIK YERİ SEÇİLMELİ.
Daha önceki yazımızda da altını çizmiştik arılık seçimi çok ama çok önemli. Güneş gören, rüzgar almayacak bir yer olmalı. Mümkünse insanlardan uzak olmalı
2- BESLEME, BAL STOĞU
Arı soğuktan değil açlıktan ölür. Kesin bir kuraldır bu. Arının kovan içersin de gerçekleştirdiği tüm faaliyetler için bala ihtiyacı vardır. Çıta başı en az 1,5 kilo balı olmalı. Fazla bal göz çıkarmaz.
3- VARROA MÜCADELESİ
Olmazsa olmaz... Kimyasal ya da organik size kalmış. Ama; mutlaka kış salkımından önce ve kışında oksalik asit ile varroa ya karşı mücadele etmeliyiz.
4-ARI BİRLEŞTİRME VE SIKIŞTIRMA
Genç işçilerle ve genç ana ile kışa girmek kıştan çıkmak için önemli faktörler arasındadır. Zayıf kovanları birleştirmek gerek. İki katlı kışa giren arılarda arı sayısında azalma yok denilecek kadar az oluyor. Mesela 6 çıta ile girildiğinde bahara 3 ya da 2 çıta arı çıkıyor. 12 çıtalı güçlü arıyı 10 çıtaya sıkıştırıp kışa girdiğimizde neredeyse girdiği gibi çıkıyor. Güçlü ve bal stoğu iyi yapılmış arılarda azda olsa yavru faaliyeti devam ediyor.
Arıyı sıkıştırma konusunda bir Mehmet Toprak abimin ifadesini sizlerle paylaşmak isterim. "kışa girecek arıyı o denli sıkıştırmalısın ki 'yahu ben buna bir çıta versem mi?' demelisin." Evet aynen öyle sıkıştırmalıyız. Arıdan çıtalar görünmemeli neredeyse.
5-KALİTELİ ANAARI
Genç işçi genç anaarı ile kışa girmeye çalışmak önemli ve üzerine bir sürü söz söylenebilir. Fakat bunun yanında ırkta çok önemli. Kışa dayanıklı, kışlama yeteneği gelişmiş arılarla çalışmakta önemli bir faktördür.
(Bu arada karniyol'ü kışlama konusunda da tek geçerim ;) )
Allahın izniyle bizler yukarıda ki maddelerde saydığımız gibi tedbirimizi alır isek kış sönmelerine maruz kalmaz, sağlıklı bir şekilde arılarımızı bahara çıkartabiliriz.
Tabi ki her zaman " Tedbir bizlerden... Takdir Allahtan..."
Eskilerden bir kaç resim paylaşarak bu yazımı da bitirmek istiyorum
İnşallah birilerine faydamız olur
Selam ve dua ile...
Mustafa Son resim harikaymış, bal,polen ve yavru...
YanıtlaSilYapılması gerekenler sıralanmış, bu işler birden olmuyor.
Sağlıcakla kal.