Ads 468x60px

8 Ekim 2016 Cumartesi

Kek mi? Şurup mu? İnvert mi? Glikoz mu?



Arı beslenir. Beslenmesi gerekir. Arının tüm faaliyetleri bal a endekslidir. 

Organik bal üretim tebliğin de dahi organik şekerle beslenmesi gerektiği yazar. 

Ancak toplumda bir ön yargı var ve bilip bilmeden herkes bir şeyler söylüyor. Bal satın almak isteyen kişi direkt "Arıya şeker veriyor musun?" diye soruyor. Ben de diyorum ki keşke herkes şeker verse.

Eğer bal satışı yapıyor iseniz, bal üretirken dikkat etmeniz gereken husus arıyı ne zaman ve nasıl besleyeceğinizi iyi ayarlamak olacaktır. Bal satan bir kişi kendi yemediği veya çoluğuna çocuğuna yediremeyeceği balı asla satmamalıdır.


NE ZAMAN BESLEME YAPILMALIDIR?

Bu soru yeni başlayan arıcı arkadaşlar tarafından çokça sorulmakta. Bunun cevabı şudur. Bal zamanı, yani nektar akımından en az bir kaç hafta önce besleme yapıyor isek beslemeye son vermeliyiz. Üç aşa beş yukarı nektarın ne zaman geleceği, gelmeye başladığı bellidir. Ona göre ayarlama yapılmalı ve nektar akımı zamanında da beslemeden kaçınılmalı. Bu zamanlarda yapılmamalı. Mümkünse gündüz vakti besleme yapılmamalı. bu hususlara dikkat ettikten sonra, arının durumuna göre besleme yapılabilir.

NE VERMELİYİZ?

Bura da benim favorim invet şurup. Her zaman ve her şartta verilebilecek ve arıya yarayan bir gıda. 
Kek e gelince ilkbahar ve sonbaharda yazın yağmurlu zamanlarda verilebilir, arıyı krize girmekten korur. Onun dışında kesinlikle kek verilmesi taraftarı değilim. Şerbet ve Glikoza gelince. Şerbet yapana dek invert hazırlamak daha mantıklı çünkü; arı bu şerbeti invert etmek için güç harcıyor bir miktarını da bu işe harcayarak tüketiyor. Ama invert de ise olduğu gibi direkt kullanım tüketim sözkonusu. Glikozun zararları ve bir çok ülkede sınırlandırılıp yasaklanması ne olduğunu anlatmaya yeter.

Kış geliyor çıta başı 1,5 kg invert vermeyi unutmayalım. 

İNVERT NASIL YAPILIR?

50 lt suyu kaynatın kaynayan suya
50 kg şekeri ilave edin ve kaynatın 
kaynamaya başlayınca
30 çay kaşığı krem tartarı atın tepkime meydana gelecek ateşi kısın ve yirmi dakika karıştırarak kaynatın soğuyunca servise hazır.


Az arısı olanlar için ise 

5 lt su
5 kg şeker
5 çay kaşığı krem tartar

Hepinize kolay gelsin 

Selam ve dua ile..











0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...