Ads 468x60px

9 Mayıs 2013 Perşembe

Rabbimin Lütfu sonsuz.

 Allah razı olsun. Ali Türk abimin vermiş olduğu arılardan sonra, şimdide eski ortak dayıoğlu iki kovan arı verdi. "hakkın geçti birlikte çalıştık ettik eyledik içimden geldi 25 çıta arı vereceğim." diye tutturdu.
 Çarşamba günü iki kovan arıyı bırakmış gitmiş. Israrla istemem dediğim halde bırakıp gitti. Nasip olursa bu gelen arıları mevcut arılarımı güçlendirme de kullanacağım.


 Bu iki arıyı da hatırladım. Birisi (kasa üstünde turuncu olan)geçen sene böldüğüm f2 karniyol; diğeri ise (yeşil kovan) yerli arı.
 
 Yeşil kovan ve turuncu kovan olmak üzere iki kovan arı. Dün kontrol ettim turuncu kovan  anaarımemesi yapmış muhtemelen oğula hazırlanıyor. Hemen anaarıyı iki çıtayla yerde duran kovan ayırdım yapılı memelerden ikitanesini bıraktım hatta bir meme tamamen kapalıydı.
 
 Oğula meyleden arıyı oğuldan vazgeçirmek çok zor. Meme bozmakla uğraşmaktansa mevcut anaarıyı bir iki çıtayla başka bi kovana almak bence en pratik çözüm.
 
 Arının oğul vermemesi için yapılacak en iyi davranış baştan önlemleri almak. Güçlü arıları sık takip etmek, genç  ve sağlıklı analarla çalışmak, arıyı fazla sıkıştırmamak, arılara iş vermek başlıca yapılacaklar arasındadır.
 
 Arı bir kere oğula meyletti mi, kolay kolay o fikrinden caymıyor malesef.
 
 İkişer çıtayla böldüğüm arılara gelince hepsinde anaarılar kabul gördü ama fazla kurcalamak istemiyorum şuanda faaliyetleri iyi görünüyor bi kaç gün sonra yumurtaya bakılacak yavruyu kapattıktan sonrada takviye çekeceğim. Geçen sene böldüğümüz arılara takviye çekememiştim. İnşallah bu arılara takviye çekme konusunda tembel davranmamalıyım.
 Geçen sene Haziranın 7 sinde Ali abiden gelen karniyolları bir yavrulu bir ballı petek olmak üzere iki çıtayla bölmüş 15 Haziran gibi yumurta atmaya başlamışlardı. iki ay sonra cankurtaran köyünde bal sağımına gittiğimizde bu arılar 5 ila 8 çıta arasındaydı, üstelik hepsi yavrulu ve bu arılardan bile sağım için çıta çektik.
 Bu arılara ha bugün takviye çekeceğim ha yarın derken, hiç bir takviyede verilmedi. Başta da belirttiğim gibi bir çıta yavru bir çıta ballı iki çıta verdim iki çıtada yavrulu olsaydı demek ki ful dolduracaklardı. Hem bölgü olacak hem gelişecek hem de bölündüğü sene balını alacaksınız. Benim açımdan harika bi sonuçtu.
 Eğer bu arılara da şimdi bir iki çıta takviyede bulunursam, nasip olursa bu arılardan bu sene bal alabilirim diye düşünüyorum. Tabi gene nasip veren daima Allah tır. Vesileler değişir.
Bu arada eski ortağı dayıoğlum Ramis'e teşekkürlerimi sunuyorum sağ olsun ince düşünmüş, onu kırmamak içinde bu arıları kabul ettim. Daha arı verecek arıcı dostlarda var ama sağ olsunlar kapasiteyi aşmamak lazım.
 Ben bu arıcıların birbirleri arasındaki dayanışma yardımlaşmalarına hayranım. Belki birçok meslekte bu dostluk bu dayanışma yok. Allah tüm arıcı dostlarımdan arkadaşlarımdan razı olsun.
 Hep birlikte güzel bir sezon geçirmemiz duası ile şimdilik hoşcakalın.
 Serüvene devam…. ;)

3 yorum:

  1. Mustafa yeni arıların hayırlı olsun, kışın 5 boş kovanla arıcıllık yaptığını söylemiştim. Gelinen nokta ise çok güzel, sizin oralardan bizim kalfada geçmedi ama bu bereket neden anlayamadım::))
    Çok sevindim.
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Ali abi çok ilginç bişey geçen sene baktığım arıları tanıdım. Saolsun dayıoğlu jest yaptı inşaallah senin verdiğin arıları güçlendirmek için kullanacağım. İnşaallah bu sene bal almakta nasip olur.

    YanıtlaSil
  3. Mustafa bey inşallah tüm beklentileriniz gerçekleşir,herşey gönlünüze göre olsun,saygılarımla

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...