Ads 468x60px

2 Temmuz 2011 Cumartesi

BÖLGÜLERE KAT ATILDI

Bölmüş olduğumuz arılar 8-9 ve 10 ar çıtayı basınca kat atmak icab etti. Şu anda kat atılmış arılarımız, 12 - 13 çıtada baskın durumdalar ve iki kovanda kat için geç kalmış olmaktan korkuyorum. Nasip olursa laktik asit uygulaması yapıp meme kontrolüde yapmak istiyorum.

Kat atma konusunda gönül isterdiki elimde kabarmış petek olsada birkaç ham petek ile birlikte üste full petek atsaydım. Bu yüzden ham petek ördüre ördüre katları dolduracağız.

Üç katlı kovanımızdan bal almak niyetinde olduğumuz için o hariç hepsine katı şeker verildi. Şuanda arıları güçlendirme hedefimize ulaşmış durumdayız. Üç katlı kovanımızdan da bal alabilirsek bizim için bir artı olacak. Nasip olurda Karniyollarımızıda güçlendirebilirsek ikinci hedefimizede ulaşmış olacağız.  Rabbim izin verirse seneyede tüm arılarımız karniyol olmuş olacak.


 Karniyollardan haberler şuan için olumsuz. Birer çıta olarak böldüğüm karniyollar, tamamiyle benim hatam yüzünden yağmalandı. Biraz geç olsada müdehale ettim. Bahçeden alıp köydeki eve götürdüm. Şükür şuanda yağma bitti. Ama tek çıta arı var ve karniyolların attığı yumurtalar kapanmış durumda. İlerleyen günlerde kapalı yavru takviyesi yapmayı düşünüyorum. Ancak arılarıın karniyolları kesmek istemelerinden endişe ediyorum. Ya, şuan için bir çıtadan gelişmelerini izliyeceğim yada çabuk gelişmeleri için takviye çekeceğim.


 Ta en başta katsız olan kovan malum pisleyen kovan ile yaşlı anaya sahip kovanın birleşmiş hali. Ana şuan için yumurta atmakta. Fakat gelişme yok o kovanda. Ananın yaşlı oluşu önemli etki. Nasipse onada değişik bir uygulama ile ana arı değişimi yapacağım. Elimde bulunan çiftleştirme kutusu içindeki ana arılardan birini ızgara koyarak kata atacağım alttada eski ana çalışacak. Bir muddet sonra alttaki petekleri yukarı çekeceğim. Daha sonrada eski anayla yollarımızı ayıracağız.



3 yorum:

  1. Abi karniyolları diğer kovanlarda ki çıkmak üzere olan yavrulu çıtalar ile takviye edersen daha hızlı gelişirler. Şimdi kendi yavruları el kadardır.
    Kolay gelsin İNŞALLAH sorunsuz gelişirler...

    YanıtlaSil
  2. Mustafa bey,dileğim hepsini karniyol yapman ve çogaltmandır.Eniyi fikri Fatih bey söylemiş takviye konusunda .Bende aynı uygulamayı bugün yaptım.Saglıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  3. Evet Vecdi abi Burağın dediği gibi yaptım dün. Çıkma üzere olan yavrulu çıtalardan takviye çektim. Ben bun bölgüleri birer çıta bölmüştüm. Bir de yağma atlattılar. Tabi yağmanın sebebi benim hatamdı. Şerbeti biraz erken saatte verdim. Şimdi bu yağma oldu deyince "işte arının ırkından ne olacak" gibilerinden laf söz olmasın. Başka ırk olsa oda yağmalanırdı. Nasip olursa bu petekdeki yavrular çıkar çıkmaz. Bir kapalı yavru takviyesidaha yapacağım. Kışa en az 10 çıta girmeliler.
    Tüm yardım ve tavsiyeleriniz için teşekkürler Allah razı olsun.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...