Ads 468x60px

8 Haziran 2011 Çarşamba

PİSLEYEN KOVAN


Önde gürülen bu kovan böldüğümüz arıydı. Bu kovanda kotrollerde günlük yumurta görülmüş fakat ana arı görülmemişti. Ve yavru kapatınca anlaşıldıki bu kovan pislemiş.

Pisleme ne demek?
Pisleme: anasız kalmış bir koloninin içerisinde bulunan işçi arıların bazılarının yumurta keselerinin gelişip yumurta atmasıyla oluşan ve atılan yumurtalarında dölsüz olması nedeniyle yavruların tümün erkek yavru olması ve kovanın ilerlemesinin durup zamanla sönmesine yol açan bir duruma verilen addır.

Pisleyen kovan elimde bulunan ana arılardan birisini kafesle verdim. İçindeki petekleri alarak yerine ham petek koydum. Ve beklemeye bıraktım. Eğer anayı kabul etmemişlerse arıyı  dağıtacağım.

 
Kovanları biraz geriye aldım ve tesviye yaparak hepsini aynı hizaya koydum. Tabi bu arada büyük yardımı olan kardeşimi unutmamak gerek. Allah razı olsun onun çok yardımı oldu.


Kovanları incelemek için arakasında gezineceğimiz alanıda bi elden geçirdik böylelikle güzel kullanışlı bir alan oluşturmuş olduk.

Ta en baştan kovanlarımı tanıtayım. Beyaz olan kovandan başlayarak. Bu beyaz kovanda üç çıtaya kapalı yavru atmış olan ilk oğulumuz duruyor. İlerleyen günlerde takviye bekliyor. Hemen onun yanındaki 4 numaralı kovan ilk satın aldığımzda anasız olarak bize satılan kovan. İki oğulda bundan çıktı büyük olasılıkla. Bu kovan on çıtadaydı fakat içi ana arı ve ana arı memesi dolu olduğu için bölmeleri yaparken bu kovandan çok çıta çektik. Bu kovan dolu dolu 7 çıtalı. Yandaki 3 numaralı kovanımız yaklaşık 13 çıtalı. gayet iyi ve hızlı gelişiyor. İki numaralı kovan artık dağıtılacak anası iki çıtayla başka kovana alınacak. Bu arı oğula gitmeyi kafasına koymuş bu cumartesi gene bir sürü meme temizledim. Ve bölmelerimiz bu bir numaralı kovanın içindeki arı böldüğümüz arılardan ve 5 çıtalı yavru atımı iyi yalnız ana arıyı pek gözüm tutmadı. Bakalım zaman ne gösterecek. Onun yanındaki yani ortadaki ise o da bölme ve anası harika yumurta atıyor çalışkan bir koloni. Ve sonucusu pisleyen arımız. Onada gerekli müdehale yapılacak.

Resim ve video almayı nedense hep unutuyorum. Zamanın kısıtlı olması ve köyün uzak olması önemli sebeplerden.

....Mevla neyler neylerse güzel eyler....

Selam ve dua ile...

2 yorum:

  1. s.a.
    bu konuda çok yeniyim.2 kovanım var. birini ağaca yuva yapan arıdan oğul alarak diğerinide bir asmadaki oğulu alarak kurdum. kovanlardan biri normal çalışıyor. diğeri ise çok durgun ve hayli zayıf.ayrıca çıta yerine kovanın tavanına kendi yaptıkları peteğe çalışıyorlar.muhtemelen bu konuda kurs almamı önereceksiniz ama bunun için zamanım yok.Bana buradan küçük ipuçları verirseniz bende haftada bir gittiğim bahçemde bu arıları geliştiremezmiyi. bu işi profesyonelliğe dökme niyetim yok.
    yardımlar için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aleyküm selam

    www.aribakani.com

    adında bi form var orada samimi bir atmosferde ellerinden geldiğince arıcı arkadaşlar yardımcı oluyorlar bana çok yardımcı oldular.

    benim tavsiyelerime gelince arıcılıktan anlayan ve size bir çok şeyi öğretebilecek bir arkadaş edinin birlikte arıya bakmaya gidin. ne kadar da teoriniz olsada illaki pratik şart.

    arıların doğal gelişimi hakkında bilgi edinin arı neyi nasıl yapar bu bilgileri nette bulabilirsiniz.

    arılar sahibini tanımayan kendi doğaları gereği hareket eden bal toplayan hayvanlardır. arıcının arıya müdahelesi sınırlı ama öyle noktalar vardır ki o zamanlarda müdahele etmeli ki arı kolonisi sağlılı gelişsin.

    1-ilkbahar bakımı vardır.
    2-bal akımında iyi yönetmek
    3-sonbahar bakımı

    bu bakımlarda neler yapıldığı nette ayrıntılı anlatılmıştır. ama dediğim gibi bir arkadaş ve formu inceleyerek baya bir yol kat edebilrsiniz.

    son olarak eğer teknik arıcılık yapacak vakit yoksa iki kovan arınızı karakovan gibi kullanıp fazla kurcalamadan bal almanızda mümkün arı peteğini kendisi örer siz sadece ilkbahar ve sonbaharda ilacını verirsiniz gerekirse sonbaharda kekle beslersiniz bu şekilde karakovan arıcılığıda yapabilrisiniz.

    saygılarımla arıcılık serüveniniz şimdiden hayırlı olsun.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...