Ads 468x60px

13 Haziran 2011 Pazartesi

OĞULA MEYLETMENİN SONU... PİSLEYENİN HALİ... KARNİYOLA DÖNÜŞÜM... ÇİFTLEŞTİRME KUTUSU...

Oğula meyleden arıyı böldüm yaklaşık 13 - 14 çıtalı bir aryıdı. İkikez meme temizledim olmadı. Ana arı baya bi ihtiyara benziyor. Dün baktığımda kanatları delik delik yıpranmış. Her halinden yaşlı olduğu belli oluyordu. Üç çıtayla onu başka yere taşıdım ikişer çıtalı  üç bölme yaptım. İki çıta oğul arıya takviye çektim. Yandaki güçlü kovanı birazdaha bu kovanın bulunduğu yere çektim gelen tarlacılar bu kovana girsin diye. Ve oğula meyletmenin sonu bu oldu.

Pisleyen kovana yaptığımız müdehale tuttu hamdolsun. Pisleyen kovanın içindeki tüm petekleri alıp, yerine kabarmış ve ham petek vermiştim elimde bulunan yerli analardan bitanesi kafesle verdim takribi üç gün kafeste kaldı daha sonra kek bölümünü açtım. Bir kaç gün sonra kontrolümde kafese bakarken ana arıyı kendim için saldım. Gene bir iki gün sonra baktığımda arıların bir yede kümelendiğini ve anasız arı davranışları sergilediğini gördüm. Kendi kendime bu arılar anayı kesiyor heralde dedim. Çünkü çıtalarda anayıda görememiştim. Dün bu arıyıda dağıtacaktım lakin kovanın kapağını açtığımda arıların bir düzende olduğunu ve polenli arıların olduğunu giriş ve çıkışlarının düzgün olduğunu görünce heralde ana kabul oldu dedim. Ki yanılmamışım ana arımızı kabul etmişler ve ana yumurta atmaya başlamış. Böylelikle pisleyen kovana ana arıyı kabul ettirmiş olduk.



Böldüğüm üç kovana Ali TÜRK abiden üçtane karniyol ana istedim. Saolsun gönderecek. Zayıf böldüğüm bölmelere karniyolu kabul ettirdikten sonra  yavaş yavaş arılarımızı karniyola dönüştüreceğiz. Şuan ki yerli ırk olan arılarım daha öncekiler gibi hırçın değiller ama karniyolla çalışmak bence ayrı bir zevk ve ayrıcalık. Nasip olursa arılarılığımız karniyola dönüştüğünde içimizde huzurlu olacak. Çünki; arılığımız köyün içinde ve ben arılarımızın kimseye zarar vermesini istemiyorum.



Bir balkon saksısından, birde saklama kabında iki adet çiftleştime kutusu yaptım. En kısa zamanda görüntüleri paylaşacağım. Türkiye Kalkınma Vakfından aldığım beş adet çiftleştirme kutusunda kendileri ana yapıp çıkardılar şuan 4 kutuda ana arı var bir tane anayı pisleyen kovana vermiştim. O kutuda meme yapmış memelerden iki tanesini bıraktım. Kendi yaptığım kutulara diğer kutulardan yavrulu birer çıta çektim. Nasipse o kutularda kendi analarını yapacaklar. Eğer çiftleştirme kutularının tümüde analandığında elimde 7 tane hazır yerli ana arı olacak. Tabi cins arı olmadığı için kutularda ana arı ürettirerek ana arı konusunda tecrübelenmeye çalışıyoruz. Nasipse bu kutularıda gelecek olan F1 lerden larva transver ederek F2 karniyol üretmeyi düşünüyorum. Şuandaki analar elimizde hazır bulunsun. Ana arı ihtiyacı olan arıcı abilermize hediye ederiz.


Arıcılar arasındaki dayanışma güzel oluyor. Arıcılar bir aile gibi hoş bir ortam oluyor. Arılarımız ilk geldiğinde anasız kovandan topladığımız çiftleşmemiş on onbeş kadar arıyı kibrit kutusunda Aydınlı arıcı Muhammed abiye vermiştim. Saolsun illa boş bir kovan getir bölme yapıp hediye edeyim sana diyor. Tabi biz karşılısız verdik. Gerçi sadece bir tanesi tutmuş diğerleri tutmamış. Çiftleşmemiş ananın kabulü elbetteki çok zor...


Gönül isterdiki yeni resim paylaşayım. Malum tembellik ve unutkanlık. İnşallah hususi bir resim çekeyimde resimle bir güzel paylaşımdaha yapayım.


Bu arada haberlerde gördüm Erzincanda bir arıcı abimizin arıları kaza yapmış 600 kadar kavon telef olmuş. Büyük geçmiş olsun Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Rabbim cümlemizi görünür görünmez kazalardan korusun.



Selam ve dua ile...

2 yorum:

  1. Mustafa bey ana arı üretme çalışmalarında başarılar dilerim.Saglıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  2. Vecdi abi teşekkürler.

    Bakanımızın yaptığı gibi üretmek hedefimiz. :)))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...