Ads 468x60px

13 Mayıs 2016 Cuma

Oğul Arı Nasıl Alınr?









Bu sene değişik planlarım ve hedeflerim var. Bunları gerçekleştirdikçe de buradan paylaşmayı, istişare etmeyi düşünüyorum.
Zaman gerçekten önemli. Yazılacak o kadar çok şey var ki, fırsat bulup da yazamıyorum.

Üzerim de müthiş bir iş yükü var ve tüm işler bir birine girmiş durumda. Bazı yüklerden ve sorumluluklardan kurtulup; sevdiğim hobime, arıcılığa biraz daha fazla zaman ayırmak istiyorum.
"Ne kadar az insan; o kadar çok huzur ...."


İkamet ettiğim sitenin hemen yanın da bulunan tarlada bir oğul bulmuş site personeli arkadaş. Bu bulduğu ikinci oğul. İlk bulduğunu almaya akşam üstü gittim. Oğul gitmişti. Bunu haber verir vermez hemen aldık. İş çıkışına doğru bir telefon " Abi aynı yerin hemen arkasında bir oğul daha var koş gel." işten çıkar çıkmaz onu da aldık. İkişer çıtalı iki tane oğulumuz oldu. Bu oğulların nereden geldiğini daha önce keşfetmiştim. Bu oğulun az ilerisinde kuru bir kavak kütüğü var onun içinden çıkıyor bu oğullar. Kavak kütüğünün içinde de muhtemelen hatırı sayılır bir bal olduğunu düşünüyorum. Orada bulunan arı ve balı da alacaktık ama, yeri belli ettiğimiz için çok gelen giden olmuş o kütüğün olduğu yere bir gece baltalarla arının kütüğü kesip arının balını almışlar. Sabah geldik, arılar duruyordu salkım şeklinde. Bize de arısı nasip oldu. Şuan ikişer çıtalı üç oğul arımı işyerinin bahçesine koydum. Allah bereket versin.

Dalda bulunan oğulu  almak basittir. Eğer arı yerde ise yada çalıların içinde ise yavrulu bir petek yada ballı polenli petekle konularak arıların sarması beklenir ve oğul alınır. Oğul almada ana prensip Kraliçenin yani anaarının oğulu alacağımız kovanın içine girmesidir. Anaarı kovanımıza girdikten sonra diğer arılar da kolayca girecektir.






Kütük içinden oğul almak biraz daha meşakkatli. Yukarı da ki video ilk kütükten oğul alma tecrübem. İkincisini çekmek kısmet olmadı. Ama kütükten oğul alırken dikkat edilecek noktalardan birisi pencere açmak. Yani, içeride ki boşluktan petekleri ve arıları alacak genişlikte bir pencere yavaşça arılara zarar vermeden açmak yeterli olacaktır, arıyı ve balı almak için.

Nasip olursa kaya oyuğunda iki üç yıldır bulunduğu söylenen bir arı var, onu da almaya gideceğiz. Kayalık bir yerden oğul alımıyla alakalı olarak da o videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum inşallah.


Allah cümlemizin yar ve yardımcısı olsun. Tüm şer ve şerlilerden korusun. Kafire, fasığa, hasetçiye, iftiracılara fırsat vermesin.

selma ve dua ile...

2 yorum:

  1. selam aleyküm.hayırlı olsun oğullarınız.rabbim bereketini versin.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Erdal Üstadım. Rabbim cümlemizin işini rast getirsin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...