Ads 468x60px

28 Ağustos 2013 Çarşamba

2013 'ÜN HASADI...

 
Bu seneye başlarken arımız yoktu. Şükür Mevla birbirinden güzel insanları vesile etti ve bize arı nasip etti. Ve bal almakta nasip oldu.

Takip edenler bilecektir arılarım 11 kovana kadar çıktı fakat ben birleştirip şuanda güçlü 4 kovana indirdim. Her zaman söylerim işin sırrı güçlü koloni... Arıları zayıf tutmanın çok zararı oluyor. Allah'ım izin verirse ilkbahara bu 4 güçlü koloniyle çıkabilirsem, baharda kiraz çiçekleri zamanı bu kolonilerden kiraz çiçeği balını almayı planlıyorum.

Ben bu planımdan söz ettiğim yerli arıcılar harika bir fikir diyorlar. Ben de peki sizde böyle yapın dediğimde. Bizim arılar baharda katı bırak sekiz dokuz çıtada oğula meylediyor, bizde mecburen bölüyoruz diyor.

Bence çiçeğin en çok olduğu nektarın aktığı bu ilkbahar dönemindeki gerçek bahar balını ıskalıyor boşa geçiriyoruz.

Katlı kovanların katını indirdim. Ve kendi yiyeceğimiz kadar da olsa balımızı aldık. Aslında makinam olsaydı da süzseydim iyi olacaktı ama 8 çıta yarım balı süzmektense böylece tüketelim dedim.

Resimlerde de görüldüğü üzere balların kenarları boş çünkü, arı yemiş ve aşağıya taşımış. Her çıtada kalın bir bal kemeri mevcut yavru alanını daraltmış.

Nasip olursa ilaçsız içimizin sineceği doğal balımızı aldık. Hemen varoa mücadelesine girişeceğim. Formik asit yapıp kış arısı oluşturmak içinde besleme yapacağım.

Buradan, bu güzel olaya sebep olan değerli dostlarıma teşekkür ediyorum. Allah razı olsun Rabbim her iki cihanda da bunaltmasın işlerini rast getirsin...

Tüm arıcı dostlarıma hayırlı sezonlar.

 Selam ve dua ile...




5 yorum:

  1. Mustafa bereketli olsun...
    Bazı arıcılar tanıyorum 5 sene arıcılık yaptık hiç bal alamadık demişlerdi, 6. sene benimle tTrakyaya gittiler ilk bal hasatları olmuştu. Oturdukları apartmana bal dagıtmışlar. Komşular kaç senedir bal görmedik hayırdır dediklerinde, bizimkiler diyorki, bizim arılar 5 yıl boyunca bal nasıl toplanır talim yaptılar bu yıl bal yapmayı ögrendiler demişlerdi...
    Sen baharda arısız sezona girip yiyecek balı alabiliyorsun ne mutlu sana::))

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Mustafa kardeşim hasatın hayırlı ve bereketli olsun,gelecek sene istediğin gibi dahada iyi olur
    inşallah.

    Selamlar Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Allah verdi sen aldın isteyene Rabbim veriyor şükür bizden hamd bizden afiyetler olsun adaşım
    selamunaleykum

    YanıtlaSil
  4. Mustafa abi balın bereketli olsun.

    Seneye inşallah :)

    YanıtlaSil
  5. Abilerim Allah razı olsun. Harman sezonu işlerimin yoğunluğundan ne yazı yazabiliyorum doru düzgün nede siz değerli dostlarımı takip edebiliyorum. Ama daima dualarım sizlerle. Rabbim cümlemizin yar ve yardımcısı olsun

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...