Ads 468x60px

20 Haziran 2013 Perşembe

Yaylaya Çıkmadan Önce Arılarım...


Geçen sene arılarımızı yaylaya, Ağustosun 11’de çıkarmış ve kısa sürede balımızı almıştık. Bu sene Ağustosun başı gibi çıkarmayı düşünüyorum.

Nasip olursa katlı olarak ve güçlü koloniyle çıkmayı istiyorum. Her zaman söylediğim gibi bir çok problemin çözümü güçlü arı da yatıyor. Bu nedenle arılarımı şuan itibariyle güçlendirmek için besliyorum.

Tabi bu süre zarfında bazı sorunlarda yaşadım. Bu yazımda da bu sorunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlk ve en önemli sorunum iki tane F1 Karniyolumu kabul ettirmede yaşadığım sorun.


Bir numaralı kovanımda şuan itibariyle her şey yolunda ve iki gün önce kat attım. Üç ve Dört numaralı kovanlarımda anaları kabul etti ve bir numara kadar olmasa da gayet iyi ilerliyorlar. Fakat 2 ve 5 numaralı kovanlarımda ana arılar kabul gördükten ve yumurta atmaya başladıktan bir müddet sonra kesildi. Kontrollerimde anaların yumurta attığını görünce tümünü sorunsuz kabul ettirdiğimi düşünerek rahat etmiştim. Uzunca bir süreden sonra baktığımda bu iki kovanında ana arı memesi yaptığını gördüm. Geçen sene anaarıyı kesmeden de meme yapan bir kovanım vardı ve ben yapılan memeleri bozardım. Öyle olmasını ümit ederek anaarıları aradım, fakat ana arıları göremedim. Maalesef kesilmişlerdi. Tabi nasipten öte yol yok… İki tane sağlıklı görünen anaarı memesini bıraktım ve kendilerinin ana arı çıkarmasını bekledim. Bu seferde çıkacak olanlar F2 Karniyol olacaktı fakat takviye için çektiğim yerli arılardan mı bilemiyorum ben ona bağlıyorum çünkü bu yeni çıkan analarıda kesitiler. Miller metoduyla ana arı üreteyim hem de bu kovanları analandırayım dedim. Elimde buluna yerli arıdan yaklaşık 17 tane kutu arılandırdım ve bu 2 ve 5 numarada da iki tane ana arı memesi bıraktım. Anaarıların çıkıp çıkmadığına baktım ve anaları gördüm. Biz anaarıların yumurta atmasını beklerken kontrollerde bir tanesi anayı kesmiş bir diğeri ise kesmek üzereydi. Hemen anaarıyı kafese aldım ve verdim aradan bir iki gün sonra kek bölümünü açtım, bir kaç gün sonra kontrol ettim gene üzerine çullanmışlar ana arı ölmek üzere.

Son çare olarak yaklaşık üç çıta kalan bu iki arıyı yandaki kovanlara araya gazete kâğıdı koyup üstlük atmak suretiyle birleştirdim.


Suluğu arıların yanına taşımıştım ve bu duvar dibine aralıklı olarak kutuları dizmiştim. Tam 17 tane kutu ve hepsinde anaarı memesi vardı. Bu konuda yaşadığım olumsuzluk ise; kutulardaki arıların; hâlbuki 3 gün karanlık yede bekletmeme rağmen eski kovanlarına çekmesi oldu. Büyük bölümü çekme yaptı. Elimde 8 kadar ana arı kaldı ve bunlarda nasıl oldu bilemiyorum kimisi tamamen kayboldu 5’e indi şuan ise üç kutu da üç tane anaarı var ve hala yumurta atmamışlar.

Arılığımda bu süre zarfında yaşadığım olumsuzluklar böyle.

Şuan itibariyle arılarımın mevcudunu azaltıp güçlendirmeyi hedefliyorum. Bakalım Mevlam ne nasip edecek.

Tabi tüm bu işlerin yanında arıcılığa başlamalarına vesile olduğumuz arkadaşların da arılarına bakmaya gidiyoruz fakat yoğunluktan onlarla ilgili paylaşımlar yapamadım. Ama nasip olursa onlarla da sizleri tanıştırmak istiyorum.

Selam ve Dua ile Bereketli bir sezon diliyorum

Sevgili dostlar...

4 yorum:

  1. Mustafa yasadığın olumsuzlukları çok önceden biz yaşamıştık, farklı ırklara ana arı kabulu zor ve kabulden sonra haftalık meme kontrolü gene yapılmalı ve bu iş iki ay kadar sürmeli, arılar yeni nufusları kovana tam olarak iki ayda hakim olurlar.
    Yumurta attıktan sonra kesilmesinin nedeni budur.
    Birde takviyeden bahsediyorsun pek anlamadım ama analı kovandan anasız kovana takviye yaparsan hazır memeleri kestirirsin, bu gibi durumlarda takviye arıları bölüp bir kaçgün sonra anasız kovana verebilirsin.

    Ana arı üretimi çok zahmetli bir iştir, bunu bilmeyenler ana arı fiyatlarına dudak büküyorlar ama bu işe giriştiklerinde nasıl bir çalışma sonunda hazır ana arı ortaya çıkıyor en azından görmüş oluyorlar.

    Kutuya silkelediğin arılar, açık kurtlara bakan işçilerden oluşmalıydı, larvalara bakan işçi arılar daha hiç dışarıya gitmemiş arılardan oluşur, birde yeni doğmuş soluk arıları kutulara silkelemek gerekiyor. Ana arı dokduktan 15 gün sonra yumurtaya başlıyor genel olarak ortalama bu, daha zayıf kutularda bu gün daha erken olmakta, güçlü kutularda daha geç yumurta atılıyor.
    Ana arıların kesildiğini bana niye bildirmedin, senin arılığın tamamen f1 olmalı...

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorumunu herkesin okuması gerek. Asıl meselede bu; anaarı üretimi gerçekten çok zahmetli meşakatli. Ve hiçte o kadar kolay değil.

    daha çok fırın ekmek yemem gerek.

    şuan arılığımda üçtane F1, 5 tane f2 ve iki tane de f3 anaarı var

    YanıtlaSil
  3. Okundu...
    Selam, saygı ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
  4. slm mustafa ve ali bey. aynı tarihte galiba analarımıza kavuştuk . farklı ırk kabulü sorun la karşılaşabiliyor demiştiniz ali bey ben gecen senenin EFRAHİM KORKUT tan gelen kovandan böldüm 2 cıta ğene başaramadım bu sene olmassa yılmak yok gene devam saglıcakla ve dostca kalın

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...