Ads 468x60px

18 Mayıs 2012 Cuma

Oğul ayı

Mayıs ayı oğul ayı derler...

Ve ilk oğulumuzu aldık...

Kovanların hepsini kata kaldırmıştık. Bu ayda kata kaldırmanın verdiği büyük bir risk sözkonusu, özelliklede yerli arılarımız için. Bir arıcı abiye dayıoğlu soruyor; " abi sizin kovanlar niye katsız diye" arıcının verdiği cevap "kata gitmiyoki 8 - 9 çıta dedimi memeyi takıyor." yani malesef bizim yerli diye tabir ettiğimiz, ki; aşırıderecede melezleşmiş arılarımız kata gitmiyor kat attığımızda da oğul olayı kaçınılmaz oluyor.


Gelelim oğul olayına. Miller metoduyla üretmiş olduğum analardan bir tane kanatsız olmak üzere iki ana arı elde etmiştim. Sağlıklı olan ana arı ise kutuyu terk etmişti. Bende etrafa bi baktım ama bir avuç arı kimbilir nereye gitti dedim. Ve aramaktan vazgeçmiştim. Dün işyerindeyken dayıoğlu aradı "bizim arılar oğul vermiş" dedi. Tabi kat atarak aldığım risk gerçekleşti diye üzüldüm. Bir avuç arıymış deyince rahatladım ve tahminimce kutuyu terk eden arılardı bunlar. Bizim arılığın üstünde ki kirazlıkta bir kiraz ağacına sarılmışlardı. Bende hemen küçük bir kutuya oradanda bir çıta arı çekerek kovana aldım. Arılandırdığım çiftleştirme kutularındaki arılarıda içine silkeledim. Nasip olursa yumurta atmaya başladığında da takviye ile güçlendiriz.

Sonuçta oğul almak zevkli oluyor :))))

Selam ve dua ile...

5 yorum:

  1. Selamunaleykum sevgili Adaşım bereketi içinde olsun inşaallah henüz ben 3 senedir tatmadım ogul almayı ,ogul almayı bırakıp kovanlar nasıl 8,9 çıtaya gwelirler onu düşünmekteyim.
    Kıştan baya zor çıkmışlar benimkiler selamlar Cumamız mübarek olsun

    YanıtlaSil
  2. İlk oğulunuz hayırlı olsun. Oğul zamanında geldiğinde bereket, bal sezonnda geldiğinde eziyettir. Bal zamanına epeyce var, o zamana kadar güçlenir inşaallah. Bol kazançlı sezon diliyorum, sağlıcakla.

    YanıtlaSil
  3. hayırlı olsun,kolaylık ve başarı dileklerimle

    YanıtlaSil
  4. s.a
    allahım dahada artırsın inşallah mustafa. boşkovanlara civarda arı varsa tabi kara petek koy dışarıdanda gelir ogul . benim boş kovanlara 2 tane geldi biz daha erken derken

    YanıtlaSil
  5. Mustafa abicim teşekkür ederim. Arının gelişmesinde ırk ve yaş gerçekten önemli. Nice hayırlı sezonlara...

    Hasan abi çok güzel bir söz."oğul zamanaı bereket; bal zamanı eziyet" Rabbim tüm arıcıların yar ve yardımcısı olsun

    İlhami abicim çok teşekkür ediyorum. Rabbim sizlerede kolaylıklar versin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...