Ads 468x60px

6 Mayıs 2012 Pazar

Ana Arı Çiftleştirme Kutusu Nasıl Yapılır?

Şumuydu bumuydu derken; bir anda kolları sıvadım ve hemen gidip tanesini 1,5 tl den saklama kabları aldım. Daha öncede bazı çalışmalarım olmuştu. İnternetten ise bu tür kutuları yapan abilerimiz ilham kaynağımız oluyordu. Bende amaç hasıl olsun yeter değip bişeyler tasarladım; ve doğru marangozun yolunu tuttum.

Üstten görünümü yanlara 9 mm kalınlığında çıtalar kesip zımba tabancasıyla yanlardan tutturuldu. Beslemek amacıylada pet bardağı zımbaladık. Bu yemliklere ayrı bi pet bardağa kek yada şerbeti koyarak bu monteli bardakların içine koymak suretiyle kullanılması daha bi mantıklı.



Önden görünümü... 



Altına gene 9 mm lik tahtaları monte ettim. 10 mm matkapla bi giriş deliği ve geniş bir matkaplada havalandırma deliği açtık. Bu teli kutuya monte etmeden önce aradaki mesafe kadar bir tahta kalıp oluşturup kutuya monte edeceğimiz ayaklara teli zımbayla iyice sabitledik ve gerdik. Bu tel gerili ayakları gene zımba ile kutuya monte ettik. Tabi daha farklı tasarımlarda düşünülebilir...



Havalandırma deliğinden çıkan parçalardan da kapak yaptık ve vidaladık. Bu giriş deliklerine başka bi sistemdaha düşünüyoruz. Yaparsam onuda paylaşırım. Şimdilik bu basit bir çözüm..


3,5 cm enliliğinde çıtalar dilindi. Ortalarına kanal açıldı temel peteği yerleştirmek için. Dört küçük çerçeveli bir çiftleştirme kutusu olacak. En baştaki çıtanın kenarlarını ovalleştirdik. kutuya tam oturması için.



 Çıtalar yerleştikten sonraki hali



Eğer teli iki ayak tahtası arasına bir kalıp tahtası koyarak gergin bir vaziyette ayaklara zımbalarsak; ayriyeten teli kutya monte etmeye gerek kalmıyor gergin bir vaziyette duruyor.

Malzemeleri kutuya montelerken ve kutuyu delerken dikkat etmek gerek çatlamalar oluyor. Delim işlemi yavaş yapılmalı keskin matkap kullanılmalı, zımbalarkende alttan sert bir destek konulmalı zımba telleride çatlata biliyor...


Ve kapağını kapatıyoruz. Kutumuz hazır...

Burada dikkat edilmesi gereken konuların başında kutuları yerden yüksek bir yere koymak gerekiyor. Karıncalar istila ediyor. Yükseltiğimiz kutulara karıncaların ulaşamaması içnde ayaklara yanık yağ benzeri bişeyler sürerek tedbir alınmalı. Kutunun üstünü kapatmak için tahta bir kapak tasarlamıştık ama onu yapamadık. Onun yerine kiremit yada bir fayans parçası konularak kutunun uçmaması için tedbirler alınmalı. Bu arada bir konu daha var bu çıtalara ben temel petek vermiştim. Fakat, temel petek yerine kabartılmış peteklerden monte edilmeli. Arılandırırkende bir kepçe arı koydum az geldi en az iki kepçe koymak gerek.

Alın size arı saklama kabı :)))

güle güle kullanın maliyeti 2 tl ninde altında....

Selam ve dua ile...

13 yorum:

  1. Mustafa kardeşim selamlar,
    Kutuların hayırlı ve uğurlu olsun,
    çok pratik olmuş tebrik ederim,
    içlerinde ana arı üretiminde de başarılar dilerim.

    Selamlar Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Mehmet abicim.
    İnşallah üretebiliriz.
    Acemi bi arıcı olarak biryelere gelebilirsem bunda sizlerin katkısı çok büyük Allah razı olsun siz değerli abilerimden...

    YanıtlaSil
  3. MUSTAFA KARDEŞ TEBRİK EDERİM.HARİKA OLMUŞ.HEM İYİ HEM PRATİK HEM DE EKONOMİK.İNŞALLAH NİCE NİCE ANALAR ÜRETİRSİN.ANLAŞILAN SADECE BORSADA DEĞİL ANA ÜRETİMİN DE DE İDDİALISIN.

    YanıtlaSil
  4. Değerli hocam.
    "Ne yaparsak yapalım daima en iyisini yapalım..."
    Gaye belli...
    Sizlerin dua ve destekleriyle...
    Beğendiğinize sevindim.
    İnşallah faydalı olur, yapmak isteyenlere bi fikir verir.
    Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Mustafa kardeşim ana arı kutuların çok güzel ve ekonomik. Sonuçlarıda paylaşırsan herkes sevinecek sanırım. Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  6. Mustafa kutular süper olmuş, olumsuzlukları yazın ortaya çıkacaktır.
    Yemleme konusunda anasız arılar bu bardakta boğulurlar, bardaklar ince zımparayla bardağı yıkasr gibi çizmen gerekiyor, köpük bardaklar bu konuda iyi onuda arılar dipten deliyor.
    Üstten iyice sıcaga karşı izole edilmeli, yazın arılar pişmesin.
    Bir şeyler üretebilmek ve ortaya koyma zordur, ellerine sağlık.
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  7. Selamlar Mustafa Bey,
    Kutu güzel olmuş; pratik, ekonomik, yapmak isteyenlere yol gösterici, tebrik ederim. Kutunun giriş deliğinin alttan olmasının sebebi nedir, niye önden değil? Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. Güzel ve pratik olmuş hayırlı olsun mustafa kardeşim. Belki seneye bunu bende denerim.bu yıl tahtadan yapmıstım bır kutuda 2 ana beslenecek şekılde.

    YanıtlaSil
  9. Cafer KARA, Yüksel ÖZSOY ve diğer abilerim tavsiye ve görüşleriniz için teşekkür ediyorum.
    İnşallah sonuçları paylaşacağım.
    Şuan itibariyle fiyasko oldu. Sonuç sıfır diye bilirim. Kutu yapmak mesele değil asıl mesele kutuları kullanmak.
    Ayrıntılar gelecek inşallah.
    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  10. cafer abi giriş deliklerinin altan olmasının sebebi bu köpük kutular var TKV nın onlardaki tasarımdan esinlenerek yaptım ama dediğin gibi öndende açılabilir.

    YanıtlaSil
  11. bu ana kutularinin citalarini ham petek verdigimizde ne gibi sorun oluyor. elimizde kabarmis petek yok ise baska caremiz yok ki ?

    YanıtlaSil
  12. Kemal bey,

    Bu kutularda yaşadığım bazı sorunları sizin yorumunuz üzerine paylaşayım.

    Ham petek yapıştırır ve içine koyduğumuz arının mevcudunu biraz fazla tutarsak örneğin ben bir kepçe arı koyuyordum bunu iki kepçe yapmak gerek birde sıvı besleme yaparsak kabartır ve sorun çıkmaz

    ancak burada ben bu kutuların giriş deliklerini alttan açmıştım
    önden açmak gerekiyormuş onu anladım. Sebebi de altta açtığım havalandırma telinde arı yığılması oluyor, girişi bulmakta zorlanıyor kimi arıda bulamıyor.

    YanıtlaSil
  13. tesekkurler ilgi ve alakaniz icin.. kolay gelsin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...