Ads 468x60px

4 Mayıs 2012 Cuma

Anaarı üretmek

Evet....
Acaip yoğun bi sezon... Bir yandan yeni kovanlarımızın üretimiyle uğraşıyoruz, bir yandan takviye için aldığımız arıdan anaarı üretmeye çalışıyoruz, anaarıların çiftleşmesi için 1.5 tl ye aldığımız saklama kaplarından anaarı çiftleşme kutuları yapıyoruz, bir yandan arılıkta yeni yerleşim yeri açıyoruz, tabiri caizse yardırıyoruz... Ve hala işler tam manasıyla bitmedi.


Bu çiftleştirme kutularını nasıl yaptığımı detaylı bi şekilde paylaşacağım. 21 tane aldım bu kutulardan ve 17 tanesini arılandırıp içine Miller yöntemiyle ürettiğim memelerden koydum. Bazı noktaları atladığımın farkına vardım. Bakalım nasıl bir sonuçla karşılaşacağız. Sonucun bi değerlendirmesini artıları ve eksileri paylaşacağım.

Arılığın bulunduğu elmalıkta su arkı vardı ve içi diken çalı doluydu saolsun bilader çok harika bi şekilde temizledi ve kutuları buraya koyduk. Yeni kovanlarımızı  da buraya dizeceğiz. İlerleyen yıllarda buranın üstünü kapatmayı bu yeri arılık haline getirmeyi düşünüyoruz. 

Beni katip edenler diyeceklerdir kovanlar bi orda bi burda diye. Elimizde kullanılabilir kovanın azlığından dolayı sık sık kovanları temizliyor temizlediğimiz kovanlara arıları aktarıyorum.  İleride ki kovan takviye için aldığımız arılar. O arıdan arılandırma yaptım Miler metodu içinde o arıları kullandım. Bu yöntem nasıl mı? derseniz işte size ayrıntıları
bu sitede:
http://anaariuretmek.blogspot.com/2008/07/miller-metodu-anaari-retimi.html


Tüm arılarımıza gerekli ölçüde takviyeleri çektik ve kata kaldırdık. Mayıs ayında kat atmak riskli. Bu oğul riskini göze alarak kat attık 12 ila 17 çıta arasında şuan kovanlar. Ve çok hızlı bir şekilde gelişiyorlar. Uzunca bi zamandır besleme yapmıyorum. Nektar akımı gayet iyiydi. Fakat şu bikaç gündür havaların kararsız ve soğuk seyretmesi sanırım akımı azalttı. Yağma riskine karşı kovan girişelrini biraz daralttım. Çevremizde güneyden gelen arıcılar var ve bölgemizde kovan mevcudu çok ama çok arttı. 


Bu görütnüleri akşam ezanı sırsında çektim ve hava kapalıydı. Resim programıyla biraz ışıklandırdık. :))))


Yapıyoruz bişeyler ama işte zaman dar. Uzun uzun anlatamıyor yayınlayamıyoruz. Son takviyeyi görüldüğü gibi üstlükle araya gazete koyup birleştirme usuluyle verdim. Gerçi direk verince de bir birini kırma olmuyor fakat genede bu şekil yapamak istedim. Baştaki ve ensondaki kovanlara verdiğim takviyelerle tüm arılar kata kalkmış oldu.
Bu en baştaki arının uzun bi hikayesi var. Bu kovanın anaarısını kendim üretmiştim. 5 çıtayla kışa girdi 3 çıtayla çıktı ve genç anaarı zımba gibi maşallah. :)))

Tüm dostlara saygı selam.
Rabbim cümlemizin yar ve yardımcısı olsun

Selam ve dua ile....

7 yorum:

  1. Mustafa kardeşim allah utandırmasın. Çok güzel görüntüler paylaşmışın. Ancak millet metodu o verddiğin linkte tam anlamıyla izah edilememiş. www.larvatransferi.blogspot.com adresini tavsiye ederim:/) bu sitedeki adam bilimsel bir yaklaşım sergiliyor:/( Sağlıcakla kal abi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem abicim.
    Bu yönetemde bazı hatalarım oldu. sanırım fiyasko olacak. Ama en kısa zamanda larva transferi yöntemini denicem.
    Evet verdiğin sitedeki bilgiler sanki daha bilimsel geldi :)))
    eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Mustafa bey,ana arı kutuları ve üreteceğin ana arılar hayırlı olsun.Bol ballı sezon dileğiyle,saglıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  5. Allah her şeyin hayırlısını versin, başka bişi denecek gibi degil::(((
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  6. Selamünaleyküm;

    Abi ana arı üretimi için bir tek saklama kablarını görmemiştik :))
    sayende onu da öğreneceğiz İnşallah.

    Senin arılık ve arılarının durumları da bu sene çok çok iyi inan ki durumuna kendimin gibi seviniyorum.
    Arıların söndüğü zaman epey karamsar olmuştun.

    Maşallah işte şimdi durmak yok devam :)

    Bereketli bir sezon dilerim...

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler Vecdi abicim. Bakalım üretebilecekmiyiz. İnşallah olurda hayrını görürüz.
    Ali abi senin ne gibi zorluklarla anaarı ürettiğini görüyodukta hissedemiyorduk. Bu iş hakikaten çok zormuş :))) yöntem ne olursa olun...
    Fatih üstadım. Arıcılıkta arıcının dışında gelişen olaylar arıcıdan daha çok etkili oluyor. Malum üç arım gönderdiğim marmaristen sönük geldi. Bir tanesini buda hırsızlar yağmaladı. Bir taneseide sonbahara yakın böldüğüm için yeterli mevcutla kışa giremmemiş ve kıştan çıkamamıştı. İnşallah şuan herşey kontrol altında gibi RAbbimin izniyle...
    Rabbim hempimizin yar ve yardımcısı olsun. Bu bir sevda, bir sır, zevkli meşakatli bir yolculuk...
    yolumuz açık olsun...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...