Ads 468x60px

5 Mart 2012 Pazartesi

BİSMİLLAH DEDİK...


Eveeeet. Uzunca bir aradan sonra 2012'nin ilk yayınını yapma fırsatı bulabildim. Aslında hiçbirşey için mazeret yoktur.  Ancak; bazı durumlar ve tabiri yerindeyse gönül yorgunluğundan yazasım gelmedi.


3 Mart 2012 Cumartesi günü arıların hepsini gözden geçirdim. On kolonimizden ikisi yağma neticesinde sizlere ömür. Kalan sekiz kokonimizde durumları fena sayılmaz iki tane koloni riskli durumda. İnvert şurup takviyesi yapıldı. Artık havaların ısınmasını beklemeten başka yapacak birşey yok.

Burada altınız çizmem gereken abilerimin söylediği, bildiğim ve bilmeme rağmen bu kış tecrübe ile öğrendiğim bazı hususlar var.

1- Kış arısı çok önemli... Arı mevcudu yoğun bir şekilde olacak, gerekirse zayıf koloniler birleştirerek kışa girilecek...

2- Arıya petek başı 1,5 kg  yiyeceği olacak. En az...

3- Mehmet Toprak abimin tabiriyle arıyı öyle sıkıştıracaksın ki "acaba bir petek versem mi" dedirtecek. Tüm çıtalara arı basacak şekilde sıkıştırma yapılacak...

4- Arıların üstünü nayonla örtüp, kapak kısmınıda strafor (köpük) ile izole etmek... 

5- Burası çok önemli nektar akımı azaldığında giriş deliklerini daraltmak...

Bu hususlara uyulduğunda kayıpsız bir kış Allahın izniyle olur. Tabi bunun yanında herşey arıcının elinde değil. Bu tabiri çok sık kullanıyorum ve hoşuma gidiyor. Arıcılık buzlu yolda araba kullanmaya benzer. Evet benim görüşüm bu, fazla gaza basamazsın. Ani firen yapamazsın. Direksiyon sizdedir ama sizi yoldan çıkartacak bir çok etmen sizin direksiyona hakim olduğunuzdan çok size hakimdir. Nitekim de bu kış böyle oldu bir çok arıcı abimizin arısı kış arısı oluşturma fırsatı bulamadı.Bir çok arıcı abimiz arılarına bakım yapma fırsatı bulamadı ki bende bakım yapma fırsatını gerek özel nedenler gerekse havalar sebebiyle bulamadım.


Arılığımızda arılara baktıktan sonra akşam üstü bir fırtına bir tipi heryer gene bembeyaz oldu. Pazar sabahı  güneşli bir hava vardı ama arı uçumu yoktu.

Allah nasip ederse bu yıl arı bakımlarımı videyolamak istiyorum. Buyıl planlarımız çok. Ama bunları bir takvime koyup Allahın izniyle gerçekleştirmeye çalışacağım.











Tüm Arı dostlarına selamlar ve dualar...



7 yorum:

  1. Mustafa bey bol ballı sezon dilerim.Saglıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  2. Mustafa kardeşim az kaldı sezona başlıyoruz. Videolu paylaşımların faydası dinamik olması. Fotoğraf sadece o anı paylaştığı için durağan Videolarını artık bekleyeceğiz bakalım kolay gelsin sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  3. abilerim çok teşekkür ederim. ner öğrendimse sizlerden öğrendim desem yeridir. En büyük eksikliğim uygulama konusunda. İnşallah sizlerin izinde bizlerde bişeyler yapmaya çalışıyoruz. Rabbim sizlerden daim razı olsun.

    YanıtlaSil
  4. Mustafa bahara bir şey kalmadı. Akdeniz ve egeden sonra bize gelecek, bizde sizlere baharı uğurlayacağız.
    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  5. Mustafa kardeşim hayırlı sezonlar diliyorum sana,maşallah resimdeki kovanın durumu güzel görünüyor.

    Selamlar saygılar.

    YanıtlaSil
  6. Vecdi abim, Muhteşem abim, Ali abim ve Mehmet abim hepinize tek tek teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için çok ama çok önemli.

    Cismen bir birini görmemiş fakat manen bir birinin hüznüne ve sevincine ortak olmuş güzel yürekli güzel yüzlü bu topluluğun ve her geçen gün büyüyen bu topluluğun bir ferdi olarak görülmem beni çok ama çok onurlandırıyor ve mutlu ediyor.

    Sık sık duam odur ki Rabbim cennete de cemaliyle mükafatlandırıp bu karşılısız saf ve temiz birliktelikleri ahirettede daim kılsın...

    Allah sizlerden razı olsun.

    YanıtlaSil
  7. Çaylı hemşehrim, Hayırlı,bereketli yeni sezonlar diliyorum. Allah kolaylık versin

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...