Ads 468x60px

18 Mayıs 2012 Cuma

Oğul ayı

Mayıs ayı oğul ayı derler...

Ve ilk oğulumuzu aldık...

Kovanların hepsini kata kaldırmıştık. Bu ayda kata kaldırmanın verdiği büyük bir risk sözkonusu, özelliklede yerli arılarımız için. Bir arıcı abiye dayıoğlu soruyor; " abi sizin kovanlar niye katsız diye" arıcının verdiği cevap "kata gitmiyoki 8 - 9 çıta dedimi memeyi takıyor." yani malesef bizim yerli diye tabir ettiğimiz, ki; aşırıderecede melezleşmiş arılarımız kata gitmiyor kat attığımızda da oğul olayı kaçınılmaz oluyor.


Gelelim oğul olayına. Miller metoduyla üretmiş olduğum analardan bir tane kanatsız olmak üzere iki ana arı elde etmiştim. Sağlıklı olan ana arı ise kutuyu terk etmişti. Bende etrafa bi baktım ama bir avuç arı kimbilir nereye gitti dedim. Ve aramaktan vazgeçmiştim. Dün işyerindeyken dayıoğlu aradı "bizim arılar oğul vermiş" dedi. Tabi kat atarak aldığım risk gerçekleşti diye üzüldüm. Bir avuç arıymış deyince rahatladım ve tahminimce kutuyu terk eden arılardı bunlar. Bizim arılığın üstünde ki kirazlıkta bir kiraz ağacına sarılmışlardı. Bende hemen küçük bir kutuya oradanda bir çıta arı çekerek kovana aldım. Arılandırdığım çiftleştirme kutularındaki arılarıda içine silkeledim. Nasip olursa yumurta atmaya başladığında da takviye ile güçlendiriz.

Sonuçta oğul almak zevkli oluyor :))))

Selam ve dua ile...

17 Mayıs 2012 Perşembe

Değişen mevsimler

Evet sevgili dostlar...
Mevsimler değişti. Nisan ayında yağmasını beklediğimiz yağmurlar Mayıs ayında fazlasıyla yağdı.
Bizim burada köy köy yağmur duaları edildi ve yemekler verildi. Güzel bi uygulama. Ve Rabbim duaları kabul etmiş olacak ki bol bol yağmur yağdırdı. Tabiyat yeniden uyanışa geçti. Yağmurun sonunda kırçiçeklerinin daha bi gür ve daha bi güzel açması umudumuz.
Sığırkuyrukları bugün yarın açmaya başlıyacak bizim buralarda. Kuşburnu açtı. Devedikenleri hızla büyümeye başladılar. Ihlamur çiçekleri tek tük açmaya başladı. Yağmurlardan sonra ilk güneşli günde onlarında açacağını tahmin ediyorum.
Ben bu yazıyı yazarken dışarıda sicim gibi bi yağmur yağmakta...










Lahana çiçeklerinde arı dansı 


Bu güçlü kolonilerimden biri ve yavru uçuruyor. Yukarıdaki videoda bu kovana ait. 




 Köylü güzelleri
Bu da köylü yakışıklısı :)))


Hayat sonu gelmeyen bir mücadele. Arıcının ömrü biter işi bitmez. Arı gibi çalışan arıcılara selam olsun. Allah cümlemizin yar ve yardımcısı olsun...

Selam ve dua ile..

6 Mayıs 2012 Pazar

Ana Arı Çiftleştirme Kutusu Nasıl Yapılır?

Şumuydu bumuydu derken; bir anda kolları sıvadım ve hemen gidip tanesini 1,5 tl den saklama kabları aldım. Daha öncede bazı çalışmalarım olmuştu. İnternetten ise bu tür kutuları yapan abilerimiz ilham kaynağımız oluyordu. Bende amaç hasıl olsun yeter değip bişeyler tasarladım; ve doğru marangozun yolunu tuttum.

Üstten görünümü yanlara 9 mm kalınlığında çıtalar kesip zımba tabancasıyla yanlardan tutturuldu. Beslemek amacıylada pet bardağı zımbaladık. Bu yemliklere ayrı bi pet bardağa kek yada şerbeti koyarak bu monteli bardakların içine koymak suretiyle kullanılması daha bi mantıklı.



Önden görünümü... 



Altına gene 9 mm lik tahtaları monte ettim. 10 mm matkapla bi giriş deliği ve geniş bir matkaplada havalandırma deliği açtık. Bu teli kutuya monte etmeden önce aradaki mesafe kadar bir tahta kalıp oluşturup kutuya monte edeceğimiz ayaklara teli zımbayla iyice sabitledik ve gerdik. Bu tel gerili ayakları gene zımba ile kutuya monte ettik. Tabi daha farklı tasarımlarda düşünülebilir...



Havalandırma deliğinden çıkan parçalardan da kapak yaptık ve vidaladık. Bu giriş deliklerine başka bi sistemdaha düşünüyoruz. Yaparsam onuda paylaşırım. Şimdilik bu basit bir çözüm..


3,5 cm enliliğinde çıtalar dilindi. Ortalarına kanal açıldı temel peteği yerleştirmek için. Dört küçük çerçeveli bir çiftleştirme kutusu olacak. En baştaki çıtanın kenarlarını ovalleştirdik. kutuya tam oturması için.



 Çıtalar yerleştikten sonraki hali



Eğer teli iki ayak tahtası arasına bir kalıp tahtası koyarak gergin bir vaziyette ayaklara zımbalarsak; ayriyeten teli kutya monte etmeye gerek kalmıyor gergin bir vaziyette duruyor.

Malzemeleri kutuya montelerken ve kutuyu delerken dikkat etmek gerek çatlamalar oluyor. Delim işlemi yavaş yapılmalı keskin matkap kullanılmalı, zımbalarkende alttan sert bir destek konulmalı zımba telleride çatlata biliyor...


Ve kapağını kapatıyoruz. Kutumuz hazır...

Burada dikkat edilmesi gereken konuların başında kutuları yerden yüksek bir yere koymak gerekiyor. Karıncalar istila ediyor. Yükseltiğimiz kutulara karıncaların ulaşamaması içnde ayaklara yanık yağ benzeri bişeyler sürerek tedbir alınmalı. Kutunun üstünü kapatmak için tahta bir kapak tasarlamıştık ama onu yapamadık. Onun yerine kiremit yada bir fayans parçası konularak kutunun uçmaması için tedbirler alınmalı. Bu arada bir konu daha var bu çıtalara ben temel petek vermiştim. Fakat, temel petek yerine kabartılmış peteklerden monte edilmeli. Arılandırırkende bir kepçe arı koydum az geldi en az iki kepçe koymak gerek.

Alın size arı saklama kabı :)))

güle güle kullanın maliyeti 2 tl ninde altında....

Selam ve dua ile...

4 Mayıs 2012 Cuma

Anaarı üretmek

Evet....
Acaip yoğun bi sezon... Bir yandan yeni kovanlarımızın üretimiyle uğraşıyoruz, bir yandan takviye için aldığımız arıdan anaarı üretmeye çalışıyoruz, anaarıların çiftleşmesi için 1.5 tl ye aldığımız saklama kaplarından anaarı çiftleşme kutuları yapıyoruz, bir yandan arılıkta yeni yerleşim yeri açıyoruz, tabiri caizse yardırıyoruz... Ve hala işler tam manasıyla bitmedi.


Bu çiftleştirme kutularını nasıl yaptığımı detaylı bi şekilde paylaşacağım. 21 tane aldım bu kutulardan ve 17 tanesini arılandırıp içine Miller yöntemiyle ürettiğim memelerden koydum. Bazı noktaları atladığımın farkına vardım. Bakalım nasıl bir sonuçla karşılaşacağız. Sonucun bi değerlendirmesini artıları ve eksileri paylaşacağım.

Arılığın bulunduğu elmalıkta su arkı vardı ve içi diken çalı doluydu saolsun bilader çok harika bi şekilde temizledi ve kutuları buraya koyduk. Yeni kovanlarımızı  da buraya dizeceğiz. İlerleyen yıllarda buranın üstünü kapatmayı bu yeri arılık haline getirmeyi düşünüyoruz. 

Beni katip edenler diyeceklerdir kovanlar bi orda bi burda diye. Elimizde kullanılabilir kovanın azlığından dolayı sık sık kovanları temizliyor temizlediğimiz kovanlara arıları aktarıyorum.  İleride ki kovan takviye için aldığımız arılar. O arıdan arılandırma yaptım Miler metodu içinde o arıları kullandım. Bu yöntem nasıl mı? derseniz işte size ayrıntıları
bu sitede:
http://anaariuretmek.blogspot.com/2008/07/miller-metodu-anaari-retimi.html


Tüm arılarımıza gerekli ölçüde takviyeleri çektik ve kata kaldırdık. Mayıs ayında kat atmak riskli. Bu oğul riskini göze alarak kat attık 12 ila 17 çıta arasında şuan kovanlar. Ve çok hızlı bir şekilde gelişiyorlar. Uzunca bi zamandır besleme yapmıyorum. Nektar akımı gayet iyiydi. Fakat şu bikaç gündür havaların kararsız ve soğuk seyretmesi sanırım akımı azalttı. Yağma riskine karşı kovan girişelrini biraz daralttım. Çevremizde güneyden gelen arıcılar var ve bölgemizde kovan mevcudu çok ama çok arttı. 


Bu görütnüleri akşam ezanı sırsında çektim ve hava kapalıydı. Resim programıyla biraz ışıklandırdık. :))))


Yapıyoruz bişeyler ama işte zaman dar. Uzun uzun anlatamıyor yayınlayamıyoruz. Son takviyeyi görüldüğü gibi üstlükle araya gazete koyup birleştirme usuluyle verdim. Gerçi direk verince de bir birini kırma olmuyor fakat genede bu şekil yapamak istedim. Baştaki ve ensondaki kovanlara verdiğim takviyelerle tüm arılar kata kalkmış oldu.
Bu en baştaki arının uzun bi hikayesi var. Bu kovanın anaarısını kendim üretmiştim. 5 çıtayla kışa girdi 3 çıtayla çıktı ve genç anaarı zımba gibi maşallah. :)))

Tüm dostlara saygı selam.
Rabbim cümlemizin yar ve yardımcısı olsun

Selam ve dua ile....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...