Ads 468x60px

28 Haziran 2011 Salı

MİRAC KANDİLİNİZ MUBAREK OLSUN

Tüm arıcı dostlarımın. Tüm müslümanların ve de tüm insanlığın Mirac kandili kutlu ve müberak olsun.
Rabbim bu gece hürmetine bizlere
Rahmetiyle muamele etsin.
Günahımız, hatamız çok,
kulluk adına elimizde avcumuzda birşey yok...
Rahmetinden ümitvarız...
Ya Rab...

Selam ve Dua ile...

20 Haziran 2011 Pazartesi

IHLAMUR ÇİÇEKLERİ, KARNİYOLLAR, PİSLEYEN ARININ PİSLİĞİ VE ARICILIK


Arılığımızda son durum şu; Oğula meyleden arımızı üç çıtayla başka kovana almış diğer çıtları dağıtmış üç tane ikişer çıtalı, gelecek karniyollar için bölme yapmıştık. Tabi güçlü koloninin tarlacıları eski yerlerine geri geldiklerinde kovanlarını bulamayınca yandaki kovana doldular ve görüldüğü gibi üçüncü katı atmak icap etti. Şuanda bu üç katlıda kovanda durum çok iyi nektar akımı az ama devamlı ve ıhlamur çiçekleri açmak üzere. Bizim köyümüzde sayısını bilmiyorum ama çok ıhlamur ağacı var her evin bahçesinde var desem yalan olmaz. Ihlamur alıcıları uğrar zaten köyümüze. Demekki satılacak kadar ürün çıkıyor. Tabi bizim derdimiz nektar. Rabbim izin verirse ıhlamurdan iyi nektar akımı olursa arılarımız dahada iyi olur ve belkide ıhlamur balı almak mümkün olur. Ya nasip.

Bu Cumartesi arıların hepsini elden geçirdim ve laktik asit uygulaması yaptım. 
%85 lik laktik asitten 200 ml alıp 932 ml suya karıştırıp hazırladım %15 laktik asit elde ettim. Fısfıs yardımıyla arıların üzerine sıktım. 


 Dört numaralı kovan ilk satın aldığımızda anası olan kovan şuanda 9 çıta da ve kat atılmayı bekliyor nasipse bir iki gün içerisinde onada kat atacağız.


Yalovalı arıcı kardeşimiz Zaferden alığımız kovan bu kovan daha önceleri en ileriki baştaydı şuan bulunduğu yerde eski kovan içinde oğul arı vardı. Kovanları aktardık ve şuan bunda oğul arımız var gayet iyi çalışıyorlar.  


Paylaştığım resimlerin bir çoğunda arıların çıkmadığını fark ettim. Sanki boş kovanları koymuş ve resimlerini çekiyormuşu gibi olmuş. Biraz yakın plan çekeyim dedim. Nasip olursa ayrıntılı bir video çekimiyle arılığımızın tanıtımınıda yapmayı planlıyorum.


Bu arada pisleyen kovan vermiş olduğum anayı kabul etmiş ve yumurta atılmıştı. Geçen gün baktığımda anayı kesmiş. Ve bir sürü meme yapmış. Bende oğula meyleden yaşlı ana arıyla pisleyen kovanı birleştirdim. Pisleyen kovan adı üzerinde pislik yaptı. Güzelim anayı kesti attı. Bakalım bu ihtiyar anayla kovanın durumu ne olacak, zaman gösterecek...


 Hemen yan bahçe de Annemin dayısının bahçesi ekilip dikilmediğinden ot içerisinde bu üç kovanda karniyollar için böldüğüm kovanlar. Bir kapalı yavru birde ballı çıta şeklinde yaptım bölmeleri içine kek koydum ve anaları kefeste yaklaşık beş gün beklettim beşinci gün meme kontrolü yapıtım ve Cumartesi günü kafesin kek bölümünü açtım. Akşamları şerbetle besleme yapacağım. Nasipse haftaya anaların durumunu kontröl edeceğim. Ana arı kabulü konusu gerçekten önemli bir mesele. İnşallah sağ salim kabul olurda karniyollarımızla yola devam ederiz.

İkinci el aldığımız kovanlar. Aslında biraz bakıma ihtiyaçları var fakat, bir türlü fırsat bulup elden geçiremedik. 


Melek otu ve çiçekleri 


Mürdüm Eriği

 Güzel bir çiçek

 Ihlamurlar henüz açmadılar




Muşmulla..
Lami cimi yok. Arı güçlü olacak...

Selam ve dua ile...

13 Haziran 2011 Pazartesi

OĞULA MEYLETMENİN SONU... PİSLEYENİN HALİ... KARNİYOLA DÖNÜŞÜM... ÇİFTLEŞTİRME KUTUSU...

Oğula meyleden arıyı böldüm yaklaşık 13 - 14 çıtalı bir aryıdı. İkikez meme temizledim olmadı. Ana arı baya bi ihtiyara benziyor. Dün baktığımda kanatları delik delik yıpranmış. Her halinden yaşlı olduğu belli oluyordu. Üç çıtayla onu başka yere taşıdım ikişer çıtalı  üç bölme yaptım. İki çıta oğul arıya takviye çektim. Yandaki güçlü kovanı birazdaha bu kovanın bulunduğu yere çektim gelen tarlacılar bu kovana girsin diye. Ve oğula meyletmenin sonu bu oldu.

Pisleyen kovana yaptığımız müdehale tuttu hamdolsun. Pisleyen kovanın içindeki tüm petekleri alıp, yerine kabarmış ve ham petek vermiştim elimde bulunan yerli analardan bitanesi kafesle verdim takribi üç gün kafeste kaldı daha sonra kek bölümünü açtım. Bir kaç gün sonra kontrolümde kafese bakarken ana arıyı kendim için saldım. Gene bir iki gün sonra baktığımda arıların bir yede kümelendiğini ve anasız arı davranışları sergilediğini gördüm. Kendi kendime bu arılar anayı kesiyor heralde dedim. Çünkü çıtalarda anayıda görememiştim. Dün bu arıyıda dağıtacaktım lakin kovanın kapağını açtığımda arıların bir düzende olduğunu ve polenli arıların olduğunu giriş ve çıkışlarının düzgün olduğunu görünce heralde ana kabul oldu dedim. Ki yanılmamışım ana arımızı kabul etmişler ve ana yumurta atmaya başlamış. Böylelikle pisleyen kovana ana arıyı kabul ettirmiş olduk.



Böldüğüm üç kovana Ali TÜRK abiden üçtane karniyol ana istedim. Saolsun gönderecek. Zayıf böldüğüm bölmelere karniyolu kabul ettirdikten sonra  yavaş yavaş arılarımızı karniyola dönüştüreceğiz. Şuan ki yerli ırk olan arılarım daha öncekiler gibi hırçın değiller ama karniyolla çalışmak bence ayrı bir zevk ve ayrıcalık. Nasip olursa arılarılığımız karniyola dönüştüğünde içimizde huzurlu olacak. Çünki; arılığımız köyün içinde ve ben arılarımızın kimseye zarar vermesini istemiyorum.



Bir balkon saksısından, birde saklama kabında iki adet çiftleştime kutusu yaptım. En kısa zamanda görüntüleri paylaşacağım. Türkiye Kalkınma Vakfından aldığım beş adet çiftleştirme kutusunda kendileri ana yapıp çıkardılar şuan 4 kutuda ana arı var bir tane anayı pisleyen kovana vermiştim. O kutuda meme yapmış memelerden iki tanesini bıraktım. Kendi yaptığım kutulara diğer kutulardan yavrulu birer çıta çektim. Nasipse o kutularda kendi analarını yapacaklar. Eğer çiftleştirme kutularının tümüde analandığında elimde 7 tane hazır yerli ana arı olacak. Tabi cins arı olmadığı için kutularda ana arı ürettirerek ana arı konusunda tecrübelenmeye çalışıyoruz. Nasipse bu kutularıda gelecek olan F1 lerden larva transver ederek F2 karniyol üretmeyi düşünüyorum. Şuandaki analar elimizde hazır bulunsun. Ana arı ihtiyacı olan arıcı abilermize hediye ederiz.


Arıcılar arasındaki dayanışma güzel oluyor. Arıcılar bir aile gibi hoş bir ortam oluyor. Arılarımız ilk geldiğinde anasız kovandan topladığımız çiftleşmemiş on onbeş kadar arıyı kibrit kutusunda Aydınlı arıcı Muhammed abiye vermiştim. Saolsun illa boş bir kovan getir bölme yapıp hediye edeyim sana diyor. Tabi biz karşılısız verdik. Gerçi sadece bir tanesi tutmuş diğerleri tutmamış. Çiftleşmemiş ananın kabulü elbetteki çok zor...


Gönül isterdiki yeni resim paylaşayım. Malum tembellik ve unutkanlık. İnşallah hususi bir resim çekeyimde resimle bir güzel paylaşımdaha yapayım.


Bu arada haberlerde gördüm Erzincanda bir arıcı abimizin arıları kaza yapmış 600 kadar kavon telef olmuş. Büyük geçmiş olsun Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Rabbim cümlemizi görünür görünmez kazalardan korusun.



Selam ve dua ile...

8 Haziran 2011 Çarşamba

PİSLEYEN KOVAN


Önde gürülen bu kovan böldüğümüz arıydı. Bu kovanda kotrollerde günlük yumurta görülmüş fakat ana arı görülmemişti. Ve yavru kapatınca anlaşıldıki bu kovan pislemiş.

Pisleme ne demek?
Pisleme: anasız kalmış bir koloninin içerisinde bulunan işçi arıların bazılarının yumurta keselerinin gelişip yumurta atmasıyla oluşan ve atılan yumurtalarında dölsüz olması nedeniyle yavruların tümün erkek yavru olması ve kovanın ilerlemesinin durup zamanla sönmesine yol açan bir duruma verilen addır.

Pisleyen kovan elimde bulunan ana arılardan birisini kafesle verdim. İçindeki petekleri alarak yerine ham petek koydum. Ve beklemeye bıraktım. Eğer anayı kabul etmemişlerse arıyı  dağıtacağım.

 
Kovanları biraz geriye aldım ve tesviye yaparak hepsini aynı hizaya koydum. Tabi bu arada büyük yardımı olan kardeşimi unutmamak gerek. Allah razı olsun onun çok yardımı oldu.


Kovanları incelemek için arakasında gezineceğimiz alanıda bi elden geçirdik böylelikle güzel kullanışlı bir alan oluşturmuş olduk.

Ta en baştan kovanlarımı tanıtayım. Beyaz olan kovandan başlayarak. Bu beyaz kovanda üç çıtaya kapalı yavru atmış olan ilk oğulumuz duruyor. İlerleyen günlerde takviye bekliyor. Hemen onun yanındaki 4 numaralı kovan ilk satın aldığımzda anasız olarak bize satılan kovan. İki oğulda bundan çıktı büyük olasılıkla. Bu kovan on çıtadaydı fakat içi ana arı ve ana arı memesi dolu olduğu için bölmeleri yaparken bu kovandan çok çıta çektik. Bu kovan dolu dolu 7 çıtalı. Yandaki 3 numaralı kovanımız yaklaşık 13 çıtalı. gayet iyi ve hızlı gelişiyor. İki numaralı kovan artık dağıtılacak anası iki çıtayla başka kovana alınacak. Bu arı oğula gitmeyi kafasına koymuş bu cumartesi gene bir sürü meme temizledim. Ve bölmelerimiz bu bir numaralı kovanın içindeki arı böldüğümüz arılardan ve 5 çıtalı yavru atımı iyi yalnız ana arıyı pek gözüm tutmadı. Bakalım zaman ne gösterecek. Onun yanındaki yani ortadaki ise o da bölme ve anası harika yumurta atıyor çalışkan bir koloni. Ve sonucusu pisleyen arımız. Onada gerekli müdehale yapılacak.

Resim ve video almayı nedense hep unutuyorum. Zamanın kısıtlı olması ve köyün uzak olması önemli sebeplerden.

....Mevla neyler neylerse güzel eyler....

Selam ve dua ile...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...