Ads 468x60px

23 Mayıs 2011 Pazartesi

ARILIĞIMIZDA SON DURUMLAR, RESİMLER, VİDEOLAR VE UYDUDAN GÖRÜNÜMÜ


Arılığımızda durumlar gayet iyi... Böldüğümüz kovanlarda; ikisinde ana görüldü, bir tanesinde sadece günlük yumurta görüldü... İkinci oğulun anası kayıp o da bir çıta var ya da yok; onu da birleştirdik... İki güçlü koloniden bir tanesi oğula beyletmişti, onada kat verip alan açmıştık oda meylinden vazgeçmiş çalışıyor... Emanet kovanları boşaltık; sahiplerine vereceğiz... Allah razı olsun... İkinci el 15 tane kovan aldık... Eskinin derdiyle uğraşacağına yenin borcuyla uğraş... Bağ bahçe işleri son sürat... Dağdan getirdiğim kekikler çok güzel yeşermiş... Evin arkasındaki bahçede çilekler harika görünüyorlar baya bi çilek var... Arıcılığa ilk başladığım sen aldığım beş adet çiftleştirme kutusunu bu sene arılandırdım... Bu kutulara topladığımız, elimize doğan analardan koymuştum, şuan iki tane ana var ve yumurtluyorlar. Diğer üç ana kayıp... Kısa başlıklar halinde bahsettiğim bu olaylar aslında her biri bir yazının konusu olacak şekilde... Ama boğumu 'arifler' takip ediyor... Onlar da ne demek istediğimi anlıyor...
 
Bu yazımda bolca resim, video ve arılığımızın uydu görüntüsünü paylaşmak istedim. İyi seyirler...
 


Arılarımız dayımın elma bahçesindeler. Elmaların çoğunluğu bodur.


 

Oğulları aldığımız ağaç



Elmalar hala çiçekli...


 
Komşu bahçeden vişne ağaçları...


Yoncalar ve bir sürü ot iç içe...


 
Tohuma kalkmış karahindiba. Acaip şifalı bir bitki karaciğer dostu...


Evin arka bahçesindeki naneler. Biçilecek kıvama geldiler. Dün yarısı biçildi. Nane de acaip şifalıdır. 


Bir av macerasında köklerinden yolup bahçeye dikdiğim kekikler çok güzel yeşerdiler. Bu görüntüler bir hafta önceki görüntüler, şimdi daha bi güzeller. 



Bu resim biraz bulanık çıktı ama paylaşayım dedim. Kekiklerin arasında bir dereotu buda acip şifalı. Guatırı olanlara şiddetle tavsiye ederim. Zayıflamak isteyenler yemeklerden 15 dakika önce bir tutam yesinler. Ne iştah kalıyor ne halsizlik. Hormonları düzenliyor. Saymakla bitmez.  



Kekikler iki üç yere dikilmişti, bunlarda bahçenin başka bölümünde olan kekikler. Kekik akciğer dostu. Soğuk algınlığına iyi geliyor. Direnç verici acaip yararlı bir bitki... 



Arka bahçeden bir görünüm. Az bir kısmı görünen karşıdaki inşaatta bizimkilerin yeni evi. Allah nasip etsede bi bitirebilseler. Geçen sene başladılar. Vakit ve nakite takıldılar. 




Maydanoz. Ne diyim. Acaibin acaibi faydalı. Boğaz, kulak, diş iltabında bir tutam ye sabah akşam. Bak gör neler oluyor. Karaciğer yağlanmasına bire bir. Sabahları limonla birlikte bir tutam kaynatıp aç karnına içeceksiniz... 



Marul... Mayndanozların arasında çıkmış. Marulun faydalarıda saymakla bitmez. Ama en büyük faydası çiğköfteye sarılınca oluyor... :))) 




 Çilekler bir kaç çeşit var. Naylonun içerisine dikili olanlar 'yedi veren' diye tabir edilenler bu yerdekiler ise yerli ve çileği askıda olan cinslerden.



 İnşaatın pencerelerine yerleştirmiş olduğum çiftleştirme kutuları. Bu iki kutudaki analar çiftleşmiş ve yumurta atmaya başlamışlardı. Dün baktığımda yavruda kapatmışlar. Kovanlarımız ilk geldiğinde bir kovan anasızdı ve içinde çıkmış ve çıkmak üzere olan bir sürü ana vardı. Tabi arı satan kişi bizim iyiliğimiz için yapmış. Biz bölecekmişizya o yüzden anasız arıyı vermiş bize bölünce hazır ellerinde ana olsun diye. Böldüğümüz kovanların hepsi analarını kesti ve kendileri yeni ana yaptılar. Dünkü kontrollerde daha yeni yeni yumurta atmaya başladılar. Artık arıları satan arkadaşın bizi nasıl düşündüğünü anlayın.


 Bunlardaki analar kayıp...




Bunlarda böğürtlen fideleri. Böğürtlenlerin dallarını üç boğum kesip iki boğumunu toprağa gömüyoruz o filizleniyor kök salıyor. Bir sürü fidan oldu elimde. 


 Bu baya bi güzelleşmiş olanlarından.


Bunlar henüz küçükler...



Arılığımızın bir videosu

 
 
 
 
 
 
 
 

Buda arılığımızın bulunduğu köyümüz ve bahçenin uydudan görünümü...


Selam ve dua ile...

17 Mayıs 2011 Salı

OĞUL ARIYI ALMAK CAİZ MİDİR? OĞUL ARI HARAM MIDIR? HELAL MİDİR?

(Resim için Muhteşem abiye teşekkür ederim.)


Aslında bir çok arıcının bildiği; ama bir çoğununda tereddüt de kaldığı bir konu bu. Oğul arı konusunda, kesin hükmü verebilmesi için bilenlere bi sorayım dedim.

Bu tür konularda güvenilir olduğuna inandığım. Değerli hocaların danışmanlığını yaptığı "sorularla islamiyet" sitesine bu soruyu yönelttim saolsunlar yanıtlamışlar.


"Soru:


Kovanı terk eden oğul arılarını almak caiz midir? Ormanda bulunan arıların ve ballarının alınması caiz midir?


Kullanıcı: Tarih: 04-Mayıs-2011, Saat: 11:07:50


Cevap


Değerli kardeşimiz;


Kovanının dışında bir yere yerleşmiş ama sahibi belli olan oğul arılarını almak dinen caiz değildir.



Ancak kovanından ayrıldığı halde sahibi tarafından aranmayan, aranmadığı kesin belli olan ve sahipsiz kalmış arıların balları yenilebilir, bu arılar sahiplenilebilir.


Selam ve dua ile...


Sorularla İslamiyet


14-Mayıs-2011 - 11:08:08


Okunma Sayısı: 128 "


Sonuç olarak bulunan oğulun sahipsiz olduğunun ve aranmadığının tesbitinden sonra o arı sahiplenilebilinir.

Selam ve dua ile...

Sitenin Linki:
http://www.sorularlaislamiyet.com/

Sorunun Linki:
http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/143445/ogul-ariyi-almak-haram-midir-helal-midir.html

11 Mayıs 2011 Çarşamba

ANA ARI RENK TABLOSU


ANA ARI NEDEN BOYANIR?
1- Ana arının yaşının bilinmesi için

2- Ana arıyı kolayca bulabilmek için

Bu bağlamda iyi bir koloni yönetiminde ana arının yaşı çok önemli olduğu için, Ana arının değişim zamanın belirlenmesinde etkilidir.

Koloniyi seri bir şekilde kontrol etmek, bölme yapmak için çıta çekiminde zaman önemli bir yer teşkil ediyor. Ana arının hemen bulunabilmesi kolonin bakımın daha seri bir şekilde olmasını sağlayacaktır.

Nasip olursa bende kovalarımda bulunan tüm ana arıları senenlerinin rengine boyamayı düşünüryorum. Geçen hafta ana arıyı en son çıta da bulduk. Ama epey aradık. Genelde ortalardadır diye düşünürken en son baktığımız çıtadaymış.

Ana arı renklendirmede mantık şu şekilde

 BEYAZ  -     SARI  -   KIRMIZI  -    YEŞİL  -   MAVİ
      1             2              3              4            5

      6             7              8              9            0

Ana arının ortalama ömrü 5 yıl olarak hesaplanıp beş renk seçilmiş. İçerisinde bulunan yılın son rakamı hangi sayı ile bitiyorsa o sayının rengi verilmiş. Beyazdan başlayıp maviye kadar 5 ondan sonra gelecek 6 ile 0 a kadar olan rakamlarda aynı sırayı takip etmiş.

Bir çok yerde bulabileceğiniz bu tablodan bloğumda da bulunsun istedim.

Selam ve dua ile...

10 Mayıs 2011 Salı

MAYIS AYI: OĞUL AYI... NERLER YAPTIM ANLATAYIM.


Evet...

Bugüne kadar neler yaptığımı paylaşayım.

İki güçlü kovana kat attım. Kuluçkalık dediğimiz bölüme 10 adet ham peteği koydum. Üstlüğe de arılı çıtaları yerleştirdim. Daha sonra 2 ve 9 çıtaların olduğu yere boş çıta koydum. Bu boş çıtalar varao ile mücadele içindi. Bu iki güçlü koloniye kat atma esnasında laktik asit yaptım. Diğe kovanlarda faaliyete geçtiğinde onlarada yapacağım.



Güçlü olan koloniden bir tanesi niyeti bozmuş. Ana arı yüksüğü temzliği yapıldı. Ana arı gayet sağlıklı ve hatta bazı memeleri kendisi bozmuş. Nasip olursa şuandaki 8 kolonin ana arılarını peyder pey değiştireceğiz.

Arılar benim daha önceki arılarıma nazaran sakin. Bakım yaparken insana sarmıyor bunaltmıyor. Ancak kovanların önünden geçtiğinizde yada karşısına geçildiğinde bir kaç muhafız kimlik sormaya geliyor :)))
Bahçe köyün içersinde ve diğer bahçelerde çoluk çocuk çalışanlar olacak. Bu yüzden heyşeyden önce sakin bir arıyla çalışmak zorundayım. Benim maskem körüğüm olabilir ama çevremdeki insanların yok. Ve hiç birimizin bir başkasına zarar vermeye hakkımız yok.

Kiraz çiçekleri ve vişneler iyi nektar kaynağı. Soğan ekmi yapmış olduğumuz vişneliğimize gittiğimizde her yer arı uğuldaması doluydu. Gözlerim oğul aramadı desem yalan olur. İki gün üst üste oğul yakalayınca her ağaçta oğul varmış gibi geliyor insana :))

Akşehirde kovan sıkıntısı var. Yada bu sıkıntı bende var. Kaliteli ve uygun fiyata kovan yapan bir kul bulamadık. İkinci el kovan alalım dedik. Onuda 30 tl istiyorlar kullanılmış kovana, 30 a onu alana dek 20 daha katar sıfırını alırız. Ama mesele sıfır almakta değil. Alınan sıfır kovanlarda üç beş ay sonra patlıyor çatlıyor. Derken  internetten bi bakayım dedim. Ispartada satılık ikinci el kovan bulduk. 15 kovan varmış üstlüklü 10 ar çıtalı ve 2 yada 3 yıl kullanılmış. İçerisinde kullanılmamışlarda varmış. Anlaştık ve kovanları satın aldık. Çevre arıcılardan emanet aldığımız 4 kovanı; yeni kovanlarımız gelir gelmez teslim edeceğiz. Arıcı dayanışması hakikaten çok güzel olyur. Allah hayırlı insanlarla karşılaştırsın.

Bu da bizim emekdar düldülümüz. Arabadan kurtulunca bununla idare ediyoruz. Bu resmi koymamdaki sebep Ali ŞEKERLİ abime geçmiş olsun demek içindi. Ali abimiz bloğunda çalınan eşyalarından bahsetmiş. Bende buradan geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Rabbim şerlilere fırsat vermesin beterinden saklasın. Bu bizim emektar düldülde evin öndünde çalınmıştı, yakın zamanda yaklaşık bir- bir buçuk ay önce. Ama yol çeviren polisleri görünce bırakıp kaçmışlar. Sultan dağı polisi motorları kurtarmış ama adamlar kaçmış.

...İşyerimizn bahçesindeki sarmaşık ve taze yaprakları...

...hercayiler...




Aslında yazacak çok şey vardı ama kısa sürede insanın aklına gelmiyor. Aklımda arılar, gözlerim oğul arıyor. Bir hafta sonuda bu halet-i ruhiye içerisinde geçip gidiyor...

Selam ve dua ile...








2 Mayıs 2011 Pazartesi

MAYIS İKİ - İKİNCİ OĞUL

  Bugün öyle yemeği için saat iki gibi eve gitmiştim. Bir telefon!...

Bilader: "Abi koş arı gene oğul vermiş aynı ağaçta" demez mi...

"Tamam gel beni al." dedim.

Gittim, yaklaşık iki çıtalık bir arıdaha. Emanet aldığımız kovanlardan birisinde oğulu koyduk. Kovanları ve bölmeleri kapaklarını açarak inceledim ama hiçbirinin mevcudunda bariz bir azalma söz konusu değildi. Başka bir yeden gelen oğul olabir diye düşündüm. Bizim arılardan değil bibi görünüyor ama, net olarak akşam baktığımızda daha iyi anlaşılır. Sıcak dolayısıyla arılar yayılmış ve çok görünüyor olabilir diye düşündüm.

Rabbim hakkımızda hayırsılını versin. Mayıs iki dedik yakaladığımız oğul iki oldu. Tabi ikişer çıtalık bu oğullar adam olur mu bilmem?...

Artık bi şekilde takviye edeceğiz kaçakları.

Oğul ayında ikinci günde birtannedaha oğul. İkide iki yaptık. :))))

Bu bizim iyi arıcı olduğumuzu mu gösteriyor acaba?!.. :)))

Rabimin vardır bi bildiği bakalım hakkımızda hayılısı...

Bu arada bu iki resimde dünden kalan resimler. Gene aklıma gelmedi resim çekmek. :))) Heyecanlı iş vesselam...
Selam ve dua ile...

MAYIS BİR - BİR OĞUL


Nihayet geçen hafta arılarımız Antalyadan geldi.

Kovan problemimizi hala çözebilmiş değiliz.


Kasaların üzerindeki kovanlar böldüklerimiz. Kahve rengi kovan ise Yolovalı arıcı Yusuf un kovanı. Bu bölmeler 4 çıtalı. Arılıkta böldük ve fazla bi arı çekmemiş. Gayet iyilerdi.


Yalovalı arıcı Yusuf  ustadan bir adet kovan getirttik. Ancak kargo masraflı oluyor en ucuzu 23 Tl ye getirtebildik. Kovanı gerçekten kaliteli ve güzel işimizi görecek. Yakınımızda olsada gidip alsak. Ama nakitle ve vakitle alakalı meseleler engel oluyor.

2-3 ve 4 numaralı kovanlar Antalyadan gelen 10 ar çıtalı kovanlar yandaki mavi emanet kovan ise oğulu koyduğumuz kovan. Oğul 4 numaralı kovandan çıktı. O kovanda 4 çıtalı bir vaziyette kaldı.

Aldığımız onar çıtalı üç kovan arıyı böldük. Tabi evdeki hesaplar; çarşıya asla uymaz. Uymadıda...

Anlayanlar anlar... Şuan elimizde analı iki kovan ve bölünmüş beş kovan arı var.

Nasip olursa iki kovanı 2 ile 3'ü üstlüğe kaldıracağım. Uygulayacağım yöntem; tüm arılı çıtaları üstlüğe aktaracağım. Kovana ise full ham petek koyup üstlüğüde en üste bırakacağım. Zamanla anaarı alt kata inip yumurta atmaya başladığında ızgara koymayı düşünüyorum.

Bir Mayıs Pazar günü saat 11 gibi arılara bakmak, bölmelerin durumları nedir diye göz atmak için gelmiştim. Etrafta bir sürü arı uçuşu vardı. Harika bir manzaraydı. Hiç aklıma videoya çekmek ya da resim almak gelmedi. İlk defa bir oğul verme olayı görüyordum. Arıların bu hareketliğinden oğul veriyor olduğunu anladım. Hemen elimi çarptım. Tabi bunun ne derece etkisi vardır bilinmez ama hemen oğul veren kovanın yanındaki ağaca birikmeye başladılar. Çok heyecanlı ve güzel bir manzaraydı. Yaklaşık iki çıtalık bir oğul. 

Ne diyelim herşeyde vardır bir hayır...

Bu resimleri ise akşam üstü çekmek aklıma geldi.

Bundan sonraki uygulamalar ve görüntüleri nasipse paylaşacağız.

Selam ve dua ile...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...