Ads 468x60px

29 Eylül 2016 Perşembe

Kışlık, Kışlak, Arılık, Arı Yeri Seçimin de Dikkat Edilmesi Gerekenler....




Arılık. Yani, arılarımızı koyduğumuz bakımını yaptığımız yer. 
Arıcılar zamanla bunun ne kadar önemli olduğunu, yer seçiminin arının gelişmesine ve özellikle bal verimine nedenli etki ettiğini zaman içersin de şahit oldukları hadiselerle görmüşlerdir.

Arıcılıkta ne kadar okursanız okuyun ne kadar bilirseniz bilin, sahaya inip çok iyi gözlemler yapmanız gerek. İyi gözlemler olası riskleri en aza indirgeyecektir. Arılık seçiminde de en büyük silahımız gözlem yeteneğimiz olacaktır. 

Gezginci arıcılarda bu yetenek ister istemez çok gelişmiş ve gelişmekte. Gezginci arıcılar sık sık toplanırlar "Arıya yer bakmaya gidiyoruz" derler. İşte bu geziler doyumsuz arıcılık muhabbetlerine ve Allah'ın yarattığı eşsiz manzaraların doyumsuz seyrine kapı aralar.

Arılık yeri seçerken nelere dikkat etmeliyiz noktasında kendi tespitlerimi maddeler halinde yazayım. Belki bir arıcımıza faydası dokunur. Bu arada arıcı ağabeylerimiz den bu konu ile alakalı eklemek istedikleri bir husus olursa başımız gözümüz üstüne

ARILIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ.

1- KESİNLİKLE GİRİŞ DELİĞİ RÜZGAR ALAN BİR YERE BAKMAYACAK.
Giriş deliğinden giren rüzgar kovan içi ısısını çok etkilemekte arı bu dengeyi sağlamak için enerji sarfiyatı yapmakta kış salkımın da iken ise rahatsız olmakta. 
Hastalıklar 16 ayrılır 8 i yemekten 8 de yeldendir. İnsanlar için geçerli olan bu kural arılar içinde geçerlidir.

2- GÜNEŞ GÖREN YER OLACAK.
Giriş deliği doğuya yani güneşin doğduğu yere bakmasının çok avantajını gördüm ama rüzgar almadığı müddetçe doğu ya da güneye bakması hatta batıya bakmasında bir sakınca yoktur. Ancak kış için özellikle bol güneş alan bir yer olmalıdır.

3- AYAK ÖNÜ OLMAYACAK.
İnsanların ya da hayvanların geçiş güzergahında olmayacak. İnsanlardan ve hayvanlardan mümkün olduğunca uzak sote yerler tercih edilmeli. Hayvanlar neyse de insanlar özellikle meraklı insanların çok tacizi söz konusu oluyor ve tecrübelerimle sabit, insanlar hayvanlardan daha çok zarar veriyor arılara.

4- DİĞER HUSUSLAR
Diğer hususlarda ise sel vb doğal afetlere maruz kalabilecek yerlere de koymamaya özen gösterilmeli. Anız olan kuru ot olan yangında zarar görecek yerlere de koymaya koymak zorunda isek de önceden yangına sebep olacak faktörleri kaldırmaya özen göstermeliyiz.Çevrenin analizi iyi yapılmalı , Yasal izinler, uyarı levhaları, güvenlik önlemleri, caydırıcı sistemler gibi hususlarda arılığımızı dış faktörlere karşı korumaya yönelik faaliyetler.

Şimdilik bu hususta yazacaklarım bu kadar. Arıların bir saat erken yaylıma çıkmasının avantajını kışın daha iyi anlıyoruz. Akşehir gibi kışı sert geçen bir yerde arılarım da kış kaybı yaşamadım. Sadece bir iki arı anasız kalmıştı onun dışında üç, dört çıta ile kışa giren arılarım oldu şükür kış ölümü yaşamadım. Bunun en büyük sebeplerinden biriside yerin iyi seçilmiş olmasıdır.

Bahar resimleriyle size veda edeyim.

Selam ve dua ile...






2 yorum:

  1. Mustafa güzel yazı olmuş. Yaşadıklarımızın toplamı karşımıza tecrübe olarak çıkmakta.
    Bazen sizin çok begendiğiniz yerler sizi yakar, bizim aydıncık gibi.
    Her taraf çiçek ama seralara giren tarlacılar geri dönemiyor arı bir türlü gelişmiyor.
    Arı kışlatmada başarı, varroa mücadelesi, genç işçiler ve arının besi işlemleri zamanında çözüldüyse, arı söndürmek imkansız gibi bir şey.

    Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.
    Evet abi aynen dediğin gibi. Değişik faktörleri de hesap etmek lazım. Mesela; adam tatlı bişeyleri açıkta bırakıyor arılar doluyor sıkıyor sinek ilacını. Ve daha yeni bi hadise bizim Hasan muğlaya götürmediği üç beş kovanının ağzını kapatıvermişler burada. Allahtan safı götürecekti evlerinin oraya iyiki götürmemiş.
    Kışlatma işi kompleks bir iş. Dediklerine aynen katılıyorum. İyi bir yer seçimine ilave olarak," varroa mücadelesi, genç işçiler ve arının besi işlemleri zamanında çözüldüyse, arı söndürmek imkansız gibi bir şey."
    Bazen biz arıcılar zoru başarıyoruz. Tecrübe ile sabit. :)
    Yorumun için teşekkürler Abim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...